ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

4 reguli de urmat să porți o vestă cu stil

Vesta de costum e una dintre cele mai subestimate piese vestimentare din garderoba masculină actuală. Puțini știu însă cât este de versatilă! Azi domnii poartă rar costume din trei piese, astfel că prezența vestei a pierit din peisaj. Deși poate fi îmbrăcată separat, bărbații se feresc s-o facă, neștiind cum pot obține combinații unice.

În articolul de față, îți vom explica cele 4 reguli în purtarea vestei de costum, pentru o imagine perfectă. N-ai să crezi care e a patra!

Vesta e veșmântul fără mâneci și (adesea) fără guler, similar oarecum cu pieptarul țăranilor români. Deși apărută prin veacul al XVII-lea, vesta a câștigat în popularitate odată cu dandismul britanic, când tinerii au început s-o poarte pe post de corset. În zorii secolului trecut, cămașa era privită ca lenjerie de corp, de aceea, ca s-o acopere cât mai mult, bărbații alegeau costumul din trei piese. După al Doilea Război Mondial, a luat avânt purtarea vestei fără sacou, intrând în combinații tot mai relaxate. Din anii ’70, vesta a pătruns inclusiv în garderoba feminină. Azi însă bărbații pare că trecut-o într-un con de umbră.

REGULA 1: POARTĂ VESTĂ CAMBRATĂ
Așa cum spuneam mai sus, la origine, vesta era un corset! Acest corset era menit să subțieze silueta purtătorului. Chiar dacă astăzi rolul vestei e pur estetic, nu uita că o vestă corect purtată trebuie să urmeze linia corpului tău. Poți s-o reglezi oricând din curelușa de la spate, știi asta. Totuși, când e mult surplus de material acolo, strângerea curelușei va crea cute inestetice. Du-te acum la croitorul tău și roagă-l să-ți strâmteze vesta, pentru un fit perfect!

REGULA 2: EVITĂ CUREAUA LA PANTALONI
Știm că bărbații români văd în curea un accesoriu funcțional. Totuși, așa cum scriam AICI, ideal ar fi ca pantalonul să-ți stea fix în talie, fără curea. Cureaua „taie“ ținuta în două și creează o dizarmonie. Nu uita că, mai demult, centura la brâu era potrivită numai pentru armele soldatului și pentru sculele muncitorului. Când vine vorba de vestă, cu atât mai mult, cureaua este contraindicată. De ce? Deoarece catarama va ieși de sub vestă, materialul se va umfla, cutele se vor forma, iar aspectul va fi compromis!

REGULA 3: POARTĂ VESTA ÎNCHEIAT
Asta se leagă de regula 1. Un corset nu are voie să șadă descheiat, corect? Cu atât mai mult când porți pe dedesubt o cămașă largă, vesta atent încheiată te poate salva de un aspect neîngrijit.

REGULA 4: ALEGE CĂPTUȘELI CREATIVE
Toată lumea știe vestele din comerț, cu „spate“ din căptușeală lucioasă, uni, din poliester, cu miros de plastic. Ei bine, află că ai alternative! Încearcă căptușeli creative, nu prea țipătoare, dar unice în felul lor. Alege imprimeuri ca paisley, jacquard sau orice alt clasic care te pune în valoare. Dacă vesta are buzunar de piept, asortează batista la căptușeală și vei atrage toate privirile! Totuși, alege o piesă „cuminte“ de la brâu în jos, ca să nu aluneci în vulgaritate. Un „spate“ imprimat e suficient ca să-ți ofere eleganța de care ai nevoie.

Nu găsești o vestă de costum ready-to-wear care să te pună în valoare? Aruncă o privire AICI și nu uita: întotdeauna ai alternative!