ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Top 4 mituri despre stilul vestimentar masculin

Lumea vestimentației masculine, la fel ca orice alt domeniu, e plină de mituri urbane, care nu se sprijină pe fapte dovedite. Aceste mituri sunt, la urma urmei, un pretext invocat de aceia care evită să investească timp, resurse și disponibilitate pentru a-și crea un stil propriu, bazat pe reguli obiective, care au trecut testul timpului.

Așadar, fără alte introduceri, în articolul de azi vom demistifica cele mai gălăgioase 4 mituri din domeniul vestimentației clasice. Să începem!

1. ELEGANȚA E DOAR PENTRU OCAZII
Aceasta este, din start, o preconcepție bazată pe necunoașterea noțiunilor de eleganță și stil. A fi elegant nu presupune în mod obligatoriu a purta un costum. Eleganța presupune bun gust, grație și buna cunoaștere a câtorva reguli de bază în combinarea hainelor. Eleganța înseamnă triumful armoniei asupra vulgarității. Oricare dintre cele cinci coduri vestimentare (black tie, business formal, business casual, smart casual, casual) poate produce niște ținute elegante. Dintre acestea, stilul casual se remarcă tocmai prin faptul că îți oferă șansa să arăți bine în cele mai banale împrejurări ale vieții, precum o plimbare cu cățelul sau o rundă de cumpărături la supermarket. Astfel, paradoxul face că acest mit e și adevărat, și fals în același timp. Asta deoarece un domn elegant face o „ocazie“ din orice context de viață.

2. ELEGANȚA COSTĂ BANI
În trecut, eleganța era asociată cu pătura de sus a societății, de unde apare concluzia că a fi elegant înseamnă a fi bogat. Deși e motivată istoric, această concepție se estompează în ziua de azi, când producătorii de haine au înțeles cum să obțină calitate premium la prețuri rezonabile. Astfel, a apărut ideea de affordable luxury, idee pe care, merită spus, serviciul nostru S-Bespoke o acoperă din plin. Nu-i mai puțin adevărat că un costum făcut pe tine nu va costa niciodată la fel de puțin ca unul de la raft, dar calitatea va fi incomparabil mai mare și confortul, mult sporit. Astfel, prețul per purtare scade și durata de viață a costumului crește. Ce-ți poți dori mai mult?!

3. COSTUMUL NU E CONFORTABIL
E o preconcepție regretabilă, apărută pe fondul producției mass market, care pune pe piață costume după tipare predefinite, cu materiale necalitative. Astfel, un costum făcut dintr-un amestec de carton și petrol nu are cum să fie altfel decât îngrozitor! Nu costumul este de vină, ci sursa de unde l-ai procurat trebuie schimbată… Chiar și cele mai restrictive haine, precum ținutele de ceremonie, atât timp cât sunt făcute din niște țesături naturale și croite pe măsura corpului tău, îți vor crea o stare de confort și libertate în mișcări.

4. COSTUMUL E GREU DE ÎNTREȚINUT
E adevărat că un costum solicită mai multă atenție decât un tricou la 10 lei, dar asta indică câtă atenție și exigență manifestă un bărbat față de sine însuși. Totuși, un costum se întreține mai ușor decât pare, iar despre asta am scris un articol AICI. În esență, curățarea, călcarea, depozitarea, rotația și ajustările sunt cvinta de aur în prelungirea duratei de viață a costumui tău. În adaos, despre întreținerea pantofilor, am scris un articol fain AICI. Citindu-le și aplicându-le, vei vedea pe pielea ta cât de nejustificat este acest ultim mit.

Prin urmare, în acest articol am dorit să explicăm pe scurt de ce miturile din lumea vestimentației clasice sunt lipsite de temei. Iar concluziile noastre sunt clare. 1) Eleganța e doar pentru ocazii, fiindcă un domn elegant face din orice context o „ocazie“. 2) Eleganța costă bani, deoarece, pe termen lung, își acoperă costurile cu vârf și îndesat. 3) Costumul nu e confortabil, pentru că sursa de proveniență e prost aleasă. 4) Costumul este greu de întreținut, fiindcă nu ai știut acele mici secrete care să-ți facă sarcina mai ușoară. Spor!