ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Stofele ideale pentru un costum la comandă

Frenezia materialelor textile din ultimii treizeci de ani a luat cu asalt toate magazinele. Obiectivul principal al acestor căutări a fost și rămâne realizarea unor țesături așa-zise ideale: ieftine, estetice, confortabile, ușor de întreținut și funcționale. Azi se caută materialele care nu se pătează, mătasea neșifonabilă, lâna care nu intră la apă, țesăturile cu efecte deodorante, iar pentru friguroși, tricotaje din fire de zirconiu care captează lumina și stochează căldura.

Te vei întreba: pot fi integrate aceste inovații în garderoba unui gentleman pasionat de rafinamentul gustului clasic? Da și nu. În acest articol, îți vom rezuma materialele ideale care pot fi alese pentru un costum la comandă, fără a trăda fidelitatea față de tradiție.

MATERIALELE TEXTILE DE IARNĂ
Sunt considerate de iarnă țesăturile obținute din fibre de origine animală care, grație fermității și grosimii firului textil, pot produce o senzație de căldură. Suprafața acestora e groasă și densă. Flanela și tweedul sunt stofe tipice pentru anotimpul rece.

Din aceste materiale se confecționează costumele, sacourile sport și pantalonii clasici mai groși. Materialele mai aspre, cu firul mai dur, aparțin stilului casual. Cele mai moi, cu suprafața fină, sunt potrivite pentru articolele stilului clasic; se asortează cu piesele elegante de ocazie.

Stofele de iarnă sunt preferatele gustului englezesc și ale stilului country. Domnii italieni și cei continentali preferă articolele din lână medie, care pot fi purtate all season. Cașmirul poate fi socotit articol de lux, de proveniență asiatică. El poate fi folosit îndeosebi pentru confecționarea articolelor care se poartă peste alte piese. Trebuie notat totuși că pantalonii din cașmir își pierd ușor forma. Vicunia este un material călduros din Munții Anzi; este folosit pentru realizarea sacourilor și a paltoanelor elegante de iarnă.

MATERIALE TEXTILE DE VARĂ
În lunile mai călduroase, materialele de origine vegetală, respectiv cele în amestec capătă un rol important. Materialele vaporoase din lână sunt indispensabile pentru garderoba clasică de vară.

Dintre țesăturile din lână potrivite pentru anotimpul călduros, se remarcă așa-numitul high-performance, un material ușor și moale. Serjul este un material poros cu suprafața mai dură, iar tropicalul este varianta cu suprafața aspră, mai puțin fermă. Materialele cool effect sunt creații recente. Acestea, datorită procesărilor speciale, absorb căldura razelor solare.

Îți recomandăm confecționarea costumelor de vară soft necăptușite din cool wool, din tropical sau serj. Costumelor mai elegante, căptușite, li se asociază gabardina sau twillul. Materialele din bumbac și in, de origine vegetală, pot avea și ele, la rândul lor, suprafețe diferite. După modul de execuție, se pot grupa în netede sau țesute, iar după cum se simt la atingere, în dure sau fine. Din același fir de in, în urma unei prelucrări ușoare, se poate obține o țesătură lejeră, iar în urma unei prelucrări dense, rezultatul e un material aspru, greoi.

Ești un împătimit al hainelor și vrei să adâncești mai tare secretele ce țin de materiale? Atunci aruncă un ochi pe cele mai apreciate cărți din domeniu, ca Stilul vestimentar masculin contemporan, de Nicholas Schiffer, care ne-a inspirat și pe noi în compunerea prezentului articol. Iar pentru a obține consultanță gratuită legată de stofele ideale pentru următorul tău costum, nu ezita să faci primul pas AICI.