Într-o epocă în care criteriul suprem în alegerea hainelor este confortul, mulți bărbați își simplifică atât de mult garderoba, încât pierd din vedere piesele care altădată erau nelipsite din șifonierul oricărui gentleman: sacoul la două rânduri de nasturi.
Totuși, la ZAVATE, filosofia noastră e că eleganța și rafinamentul nu contrazic ideea de confort. De aceea, ne-am hotărât să pledăm în favoarea sacoului la două rânduri. Așa că, în articolul de azi, îți vom explica ce este, de unde provine și de ce ar trebui să porți și tu un sacou la două rânduri!
În esență, un sacou double-breasted e un tip de jachetă cu poalele tăiate drept, dintre care una o acoperă pe cealaltă. Această piesă își are originea în sectorul militar naval, dar treptat a migrat înspre zona civilă, penetrând în canoanele vestimentare masculine în perioada interbelică. După al Doilea Război Mondial, sacoul double-breasted a intrat oarecum într-un con de umbră, dar și-a menținut totuși o constanță neîntreruptă până spre anii 2000. Azi, un domn îmbrăcat într-un asemenea sacou este etichetat, adesea pe nedrept, un „dandy“.
Câți nasturi are un sacou la două rânduri? La origine, militarii purtau sacouri cu opt nasturi. Astăzi, se consideră că un sacou elegant nu are mai mult șase nasturi, dintre care unul rămâne întotdeauna neîncheiat. Marele avantaj aici e că materialul nasturilor poate schimba radical natura sacoului. Exemplu? Schimbă-ți nasturii banali din plastic cu alții din metal și vei obține un blazer original, pentru ținute urbane de senzație!
Reverele? Alt element care singularizează acest tip de sacou sunt reverele. Un sacou double-breasted ar trebui să aibă mereu revere șpiț (ascuțite), cu câte o butonieră pe fiecare rever. Reverele obișnuite „nu se pupă“ deloc cu natura formală a sacoului la două rânduri.
Materialul și culoarea? Ca întotdeauna, recomandarea noastră de stofe este, în funcție de ocazie și anotimp, o lână all season, flanel, cașmir sau diverse blenduri mai mult sau mai puțin pretențioase. Totuși, având un aspect „drapat“, țesăturile mai grele se așază cel mai bine pe acest sacou. Cromatic, alegerea îți revine ție. Dar ține cont că, fiind un sacou mai formal, culorile foarte țipătoare sau cu imprimeurile prea robuste distrug aspectul sacoului și îl duc în zona de kitsch. Culorile uni, discrete, dar bine asortate sunt tot ce-ți poți dori de la un sacou al cărui croi nu permite impulsuri prea excentrice. În schimb, te poți juca cu accesoriile.
Are trucuri și secrete? Poate cel mai mare avantaj este modul în care poate să-ți mascheze micile imperfecțiuni ale corpului. Și asta reglând distanța dintre nasturi! Astfel, poți obține iluzia unei talii mai suple, lărgind distanța dintre nasturi… Sau din contră, iluzia unei talii robuste, îngustând distanța dintre ei. Acest joc al proporțiilor este mult mai greu de realizat la sacourile cu un singur rând de nasturi. Alt secret e că, fiind un sacou mai formal, îți recomandăm să-l porți încheiat (arată mai bine așa).
E actual sau demodat? Iată o întrebare care flutură pe buzele împătimiților de haine! Cert este că un sacou double-breasted îți oferă aceleași avantaje în materie de stofe și culori ca sacoul obișnuit. Totuși, te ajută să manipulezi mai bine geometria corpului printr-o combinație de revere ascuțite și modul de dispunere a nasturilor.
Acum ai aflat rețeta ideală pentru a atrage privirile ca un magnet în cel mai discret, dar select mod cu putință. În general, un sacou la două rânduri este greu de găsit în comerț, așa că o vizită la croitorul tău devine obligatorie. Asta poate fi un stres în plus, dar beneficiile pe termen lung își acoperă costurile.
Tu când ai purtat ultima oară un sacou la două rânduri?