ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Potrivește-ți stilul cu personalitatea! Vezi aici 5 stiluri timeless

Pentru unii bărbați, vestimentația e doar o obligație, pentru alții e o rutină zilnică, iar pentru mulți, o sursă de bucurii și un mod de autoexprimare. În timp ce unii sunt adepți ai unei concepții clasice, alții preferă să strecoare în vestimentație un pic de fantezie modernă.

La ZAVATE, suntem de părere că fiecare domn ar trebui să-și croiască hainele după chipul și asemănarea lui. Așadar, dacă și tu vrei să-ți potrivești stilul cu personalitatea, vezi aici 5 stiluri fără vârstă, din care poți și tu alege!

1. CLASICUL TRADIȚIONAL
Sau, altfel spus, tradiție și o atitudine rezervată. Vestimentația acestor domni nu este definită de trenduri, ci se bazează pe tradiția cristalizată de-a lungul deceniilor. Bărbatul care aderă la acest stil este partizanul valorilor tradiționale, al materialelor cunoscute și crede în siguranța execuției. Va evita excesele, căci savurează ani în șir fiecare detaliu cât de mic. El optează pentru versiunile mai reținute de imprimeuri și texturi, fiind adeptul accesoriilor de calitate. Preferă articolele cusute manual, la comandă, și evită cămăși cu modele țipătoare. Totuși, cravatele lui sunt adesea surprinzătoare. Pierce Brosnan sau Tom Ford sunt exemple în acest sens.

2. CLASICUL MODERN
Sau, în alți termeni, eleganță adusă la zi. Gentlemanul zilelor noastre este interesat de schimbările din industrie, de apariția noilor forme, totuși aspectul lui degajă simplitate. În vestimentația lui zilnică introduce dinamism și elemente actuale, asortează texturi îndrăznețe cu cele clasice, dar și imprimeuri cu modele neconvenționale. Pentru el sunt esențiale valorile clasice și trendurile în vogă, pe care le recompune liber (vezi imaginea 1). Preferă piesele de calitate, executate de marii creatori de modă și de branduri cu renume. Se simte atras magnetic de hainele executate manual, la comandă. Matteo Marzotto e un bun exemplu în acest sens.

3. BRITANICUL
Conservarea modului de viață englezesc se manifestă prin combinarea materialelor tradiționale și prin îmbinarea culorilor și imprimeurilor cu elemente smart casual. Stilul de tip britanic este consecvent din toate punctele de vedere, dar prin stilul casual și articolele din mediul urban devine totodată incitant și cu o mie de fețe. Stofele din tweed maro și galben-pal, cămășile în dungi din flanel și cele liliachii alcătuiesc o unitate desăvârșită cu puloverele tricotate și jachetele de vânătoare. Articolele vechi sunt rareori purtate cu cele noi, iar stilul e unitar. David Gandy este un exemplu clar al acestui stil.

4. REBELUL
El neagă absolut tot. Bărbatul rebel privește piesele clasice ca pe niște tradiții impuse și caută cu orice preț să transmită un mesaj modern. Pentru rebel, libertatea înseamnă un fel de segregare, iar exprimarea de sine, un fel de rezistență. El percepe regulile ca pe o îngrădire și trăiește într-o stare de revoltă față de tradiție. În același timp, sistemul lui de valori impune o oarecare limitare, căci a respinge totul înseamnă a rămâne cu nimic. Preferă mai ales haine sportive, lejere, pe care le combină într-un mod neașteptat (vezi imaginea 2). Blugii, pielea întoarsă și catarame groase la curea sunt prietenii lui nedespărțiți. Ralph Lauren și chiar David Beckham se disting ca fiind niște rebeli.

5. ROCKERUL
Esența acestui stil constă în adoptarea vestimentației create de legendarii interpreți de muzică rock. Printre piesele de rezistență ale rockerului se numără diferite geci de piele, blugi și pantaloni casual, dar și tricouri inscripționate, adesea vintage. Acest stil este agreat de bărbatul veșnic tânăr, indiferent de vârsta din buletin. Rockerul are un arsenal de accesorii ostentative, din metal sau piele, cizme și bocanci, fiecare avându-și propria tradiție. Nu poți să nu te gândești la indivizi ca Elvis Presley ori Billy Ray Cyrus când spui „stilul rocker“.

În concluzie, există grupuri foarte distincte, bine definite, în această lume. În acest articol, n-am vorbit doar despre o atitudine tradițională, modernă sau rebelă, ci de un stil de viață care se reflectă în hainele alese. Dacă și tu te identifici cu unul din aceste stiluri și vrei să afli mai multe, îți sugerăm cartea Stilul vestimentar masculin contemporan, de Nicolas Schiffer, de unde ne-am inspirat și noi pentru textul de față.