ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Porți pantofi fără șosete? Iată ce trebuie să știi

Chiar dacă anotimpul cald a trecut, obiceiurile vestimentare au rămas și vor reînvia la vară. În privința încălțămintei, nu puțini sunt bărbații care aleg să poarte pantofi fără șosete, începând de primăvara devreme până toamna târziu.

Deși etalarea gleznei e un gest, în principiu, feminin, primim adesea întrebări despre sfaturile ce se pot da bărbaților care vor totuși să renunțe la șosete. Iată câteva dintre ele!

1. IGIENA E PE PRIMUL LOC
Transpirația n-o poți evita, dar mirosul neplăcut, da. Acesta provine de la bacteriile ce se formează ca urmare a perspirației. O pudră de talc, pentru inhibarea glandelor sudoripare, este primul lucru de care să ții cont. Dacă porți pantofi de calitate, căptușiți la interior cu piele naturală, puțină sudoare nu va deranja olfactiv pe nimeni. Totuși, gândește preventiv!

2. ȘOSETELE TĂIATE SCURT
Sunt așa-numitele no-show socks. Fiind tăiate scurt, nu se văd, dar îți oferă un relativ confort în timpul mersului. Seamănă izbitor cu ciorapii pe care le poartă fetele la opincuțe. Țesăturile respirabile, precum bumbacul natural sau lâna merinos, sunt excelente pentru asta.

3. ACOMODAREA LA NOU
Dacă tocmai ți-ai luat o pereche de loafers Goodyear Welted, cel mai probabil vor fi rigizi la primele purtări. Poartă-i cu șosete prima dată, până patul de plută dintre talonet și talpă ia forma piciorului tău. Altfel, riști să te pricopsești cu picioare umflate și cu bătături, și sigur nu vrei asta.

4. PIEI MOI, NU TARI
Lumea tăbăcăriei este vastă și nu toate pieile sunt create egale. O piele de cal de Cordoba (așa-numitul cordovan) va fi extrem de rigidă și îi va lua mai mult timp până se „dă“ după piciorul tău. Despre pieile exotice, precum struț sau șarpe, nici nu mai pomenim… În schimb, o piele de căprioară moale, nedublată la interior de căptușeală, va fi flexibilă de la bun început.

5. ROTAȚIA E CHEIA
Așa cum scriam într-un articol AICI, nu purta niciodată aceeași pereche de pantofi două zile la rând, mai ales dacă i-ai luat fără șosete. Dă-le măcar o zi de odihnă între purtări, pentru a se usca complet. Depozitează-i într-un loc uscat și nu uita să bagi în ei șanuri pentru îndreptare. Lemnul, în special cel de cedru, absoarbe umezeala, împiedică mirosul neplăcut și păstrează forma originală a pantofului.

În concluzie, chestiunile de igienă, șosetele mascate, alegerea atentă a pieilor și rotația sunt principalele ponturi care se pot oferi oricărui bărbat care vrea să-și etaleze gleznele în public. Cu toate că, la ZAVATE, păstrăm unele rezerve despre îndreptățirea cu care un domn poate să facă asta, totuși simte-te liber să testezi ce anume funcționează pentru tine și asumă-ți conștient alegerea. Spor!