ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Pantofii de lac: unica opțiune pentru costumul de nuntă?

Astăzi nu se mai obișnuiește ca tatăl să lase fiilor încălțămintea ca moștenire, obicei existent până la mijlocul secolului al XX-lea. Încălțămintea e însă un articol foarte important din dulapul bărbatului. Ea transmite un mesaj despre gustul și statutul social al purtătorului. După urmele de uzură de pe talpă, un cizmar bun înțelege cum se mișcă piciorul în timpul mersului. Astfel, călcătura oferă date despre tipul introvertit sau extravertit al omului. Știai asta? Mai mult decât atât, bărbatul care se respectă, zicea Cary Grant, cheltuiește pe pantofii lui atât cât pe costumul lui.

În articolul de față, vom vorbi despre pantofii de lac în contextul costumului de nuntă. Ei sunt, în esență, un tip de wholecut făcuți dintr-o piele acoperită cu o peliculă hidrofobă și lucioasă, care se remarcă imediat prin eleganță și rafinament. Pantofii de lac au consacrat mai ales codul pe care tu îl știi sub numele black tie. Nuntă, gală sau ceremonie – iată doar câteva dintre evenimentele la care îi poți purta.

Totuși, sunt pantofii de lac unica alegere posibilă ori dispui de o gamă mai amplă de opțiuni? Mulți bărbați se plâng de dezavantaje: 1) că nu sunt versatili, 2) că nu pot fi dați cu cremă, 3) că-s prea sofisticați pentru timpurile noastre. Dacă și tu crezi asta, iată trei modele care înlocuiesc cu succes pantofii de lac!

PANTOFII WHOLECUT NEGRI
După pantofii de lac, sunt cei mai pretențioși pantofi care există. Designul lor clasic și atemporal îi califică pentru orice eveniment formal. Trăsătura care îi definește e lipsa oricărei cusături (în afară de cea inevitabilă din zona ștaifului). Uneori acest pantof are un medalion ornamental pe bombeu, pentru un plus de bun-gust. Micul dezavantaj e că, fiind un model confecționat dintr-o bucată, ridurile pielii vor „sări în ochi“ mai tare. Ținuta aleasă trebuie să fie în întregime neagră, inclusiv accesoriile textile.

PANTOFII OXFORD NEGRI
Sunt pantofi ultraformali, cu carâmb închis, legați cu șiret. Laturile căputei strânse de carâmbi sunt cusute pe partea frontală a pantofului și se închid deasupra limbii. Practic, piciorul este „îmbrăcat“ din toate părțile. În Anglia, poartă numele de Oxford, iar în SUA, de Balmoral. O trăsătură distinctivă e lipsa oricărui fel de perforații decorative. A doua trăsătură distinctivă este talpa din crupon și tocul construit din flecuri suprapuse. A treia trăsătură este cusătura ramei de 270°; o recunoști prin faptul că se termină acolo unde începe tocul. Marele avantaj al pantofilor Oxford este că îi poți purta la birou, la evenimente formale, inclusiv la înmormântări (lucru imposibil cu pantofii de lac). Ținuta aleasă trebuie să fie în întregime neagră, inclusiv accesoriile textile.

PANTOFII QUARTER-BROGUE NEGRI
Prin brogue, orice împătimit înțelege acele perforații decorative (găurele) în piele. Cu cât există mai multe perforații pe pantof, cu atât pantoful e mai casual. Și reciproca e valabilă. Pantofii quarter-brogue de culoare neagră sunt formali, cu o idee mai flexibili decât modelul Oxford clasic. Diferența constă într-o garnitură discretă de perforații ce desparte zona bombeului de restul pantofului. Ținuta aleasă trebuie să fie în întregime neagră, totuși accesoriile textile pot fi colorate.

Așadar, pantofii de lac nu sunt singura opțiune pentru un costum de nuntă. Misiunea noastră la ZAVATE e să arătăm bărbatului român că întotdeauna sunt alternative! În acest articol, ți-am prezentat doar trei dintre ele. Tu mai știi și altele?