Pantalonii scurți nu mai sunt demult rezervați doar pentru plajă sau pentru confortul domestic. În ziua de azi, ei sunt folosiți de bărbatul urban ca parte a stilului casual de zi cu zi. Totuși, se pare că lumea a uitat de unde pornit totul și care este limita decenței în purtarea pantalonilor în sezonul cald.
Ești un adept al eleganței, dar simți că pantalonii scurți răspund unor nevoi practice pe timp de vară? Află din acest articol dacă pantalonii scurți sunt un compromis util sau nu!
Pantalonii scurți au apărut din motive pur practice. În decursul timpului, oamenii au observat că zona genunchilor era locul unde țesătura unui pantalon se uza prima dată. Astfel, prin tăierea cracilor deasupra genunchilor și prin tivirea marginii, oamenii și-au extins durata de viață a pantalonilor lor. Motivul acestui gest era în primul rând unul economic.
O varietate de pantaloni scurți, care însă se opresc în dreptul genunchilor, se numesc bermude. Gândite inițial pentru vacanțele privilegiaților englezi în Insulele Bermude, de unde le vine și numele, bermudele erau foarte populare prin anii ’30-’40. În România comunistă, bermudele au avut o existență mai mult sau mai puțin ștearsă… La începutul anilor ’90 însă, au revenit la modă, fiind vândute sute de mii de exemplare. Oare sunt ele admisibile pentru un bărbat stilat?
Executate din țesături ușoare din bumbac, cu imprimeuri și culori exotice, bermudele au fost destinate pentru plajă sau pentru orice alte activități în aer liber. Practic, bermudele au devenit un fel de uniformă a turistului de pretutindeni. După 1995, creatorii de modă au mers atât de departe, încât au imaginat niște costume bărbătești din stofă fină, cu pantalonii tăiați deasupra genunchiului. Unele figuri publice, precum legendarul Angus Young, liderul trupei AC/DC, au ajutat la răspândirea acestei mode, care iese totuși din limitele obișnuinței.
Altă varietate de pantaloni scurți sunt pantalonii trei sferturi, model lansat în anii ’50 și cunoscut la noi sub denumirea de pantaloni pescărești. Redescoperit de designerii anilor ’90, a fost propus de unii modiști chiar și pentru ținuta de cocktail, în asociere cu jacheta de costum! Succesul însă n-a mai fost același, dovadă că și azi pantalonii pescărești sau cei cargo (până la glezne) sunt acceptabili numai pentru repaosul pe marginea bălții.
Ce poți face tu ca să învingi cu rafinament temperaturile verii? Iată 9 repere:
1. Nu urma exemplul liderului trupei AC/DC; pantalonii scurți nu se combină cu sacou.
2. Evită piesele din denim, cu marginile deșirate ca franjurii de la covor.
3. Optează pentru pantaloni care se opresc în dreptul genunchiului.
4. Alege culori uni, ca bej, kaki sau bleumarin, fără desene cu palmieri sau văcuțe.
5. Orientează-te pe cât posibil spre pantaloni scurți cu manșete cusute elegant.
6. Nu neglija pantalonii scurți cu pense, pentru un plus de volum în zona taliei.
7. Dacă sunt confecționați din stofă, dunga la pantaloni este obligatorie.
8. Limitează-te la mocasini, loafers, sneakers sau boat shoes de luat în picioare.
9. Poartă pantaloni scurți numai în contexte casual: la plimbări, pe plajă, la iarbă verde, în drumeție.
În concluzie, chiar dacă pantalonii scurți sunt la limita dintre decență și kitsch, putem admite că reprezintă un compromis necesar în anotimpul cald. Ei răspund unor nevoi practice și, atâta vreme cât sunt aleși și combinați cu gust, și doar în contextul adecvat, fii sigur că vei fi remarcat de toți. Spor!