ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Paltonul bărbătesc: de câte feluri este și cum să-l porți cu stil

Anotimpul rece bate la ușă și știi cât de important este să te prindă pregătit. În sezonul friguros, paltonul este prima carte de vizită a oricărui domn îngrijit. E piesa vestimentară care se observă prima și este scutul dintre purtător și mediu.

Cu toate că mulți bărbați tratează subiectul superficial, noi credem că, odată cu sosirea toamnei, paltoul e un subiect prioritar. În acest articol îți vom prezenta principalele modele de paltoane, ca să vezi și tu care ți se potrivește cel mai bine!

PALTONUL CROMBIE
Este paltonul clasic englezesc, drept și de culoare gri sau bleumarin (poza 1). Ca vârstă, acest model are peste un secol de viață. Confecționat dintr-o stofă groasă de lână, paltonul Crombie este potrivit mai ales pentru lunile mohorâte de toamnă și cele de iarnă. Aproape toți fabricanții de îmbrăcămite made-to-measure și bespoke îl includ în portofoliul lor de bază, în forme mai mult sau mai puțin modificate. Este cel mai sobru model de palton, ceea ce îl face ideal pentru ținutele de seară și pentru înmormântare.

PALTONUL CHESTERFIELD
Acest model s-a impus încă din secolul al XIX-lea în societatea britanică, pe vremea când numai pătura avută își permitea să poarte paltoane scumpe. Există paltoane Chesterfield atât la un rând, cât și la două rânduri de nasturi, în culorile bej, albastru și negru. Majoritatea însă alege varianta cu un singur rând de nasturi, confecționată din postav de lână cu brăduți (numit și herringbone). Îl recunoști după buzunarele cu clapete tăiate oblic și gulerul croit de obicei din catifea. Are un buzunar la piept, unde poți să strecori și o batistă de buzunar. Fiind un model sobru, se integrează ușor în ansambluri vestimentare de zi, precum cel de afaceri, dar și la ținutele de seară.

PALTONUL BRITISH WARM
Modelul își sugerează proveniența după nume. A luat naștere ca palton militar, dar a migrat ulterior în zona civilă (poza 2). Este confecționat din lână groasă sau din cașmir, ceea ce îl face pe cât de călduros, pe atât de rafinat. Îl recunoști după epoleții decorativi (reminiscență militară) și după faptul că este croit întotdeauna la două rânduri de nasturi. Totuși, adaptările moderne omit adesea epoleții. Este un model versatil, în culori pământii, optim pentru ținutele de zi de o eleganță medie.

PALTONUL LODEN
Lodenul este o stofă groasă de lână, aspră, aproape impermeabilă, originară din Tirol, care s-a răspândit în toată Europa. Paltonul cu același nume este confecționat exclusiv din această țesătură, de culoare verde-kaki. Îl recunoști după tăietura lui specifică, dreaptă, care se încheie la un singur rând de nasturi. E rezistent la apă, la vânt și la deteriorările produse de un mediu sălbatic, cum sunt crengile sau spinii. Fiind un model spartan, poate fi purtat cu haine din tweed, pulovere pescărești sau stofe ripsate.

PALTONUL POLO
Paltonul polo este un produs clasic american, care își trage numele de la sportul omonim (poza 3). Compania Brooks Brothers a importat acest model în Anglia la începutul secolului trecut, ceea ce i-a adus și mai multă popularitate. Buzunarele aplicate îi conferă modelului un aspect relaxat, deși variantele moderne au buzunare tăiate. Stofele ideale pot fi bleumarin, crem, maro (uni sau caroiat). Îl recunoști după cordonul de la brâu, care poate avea cataramă sau se poate închide prin înnodare. Este un model excelent pentru ținutele de zi, în special pentru cele din categoria smart casual.

PALTONUL DUFFLE
Reprezintă cel mai casual model din lista noastră. Practic, este o scurtă din molon, cu o istorie militară, fiind folosit de ofițerii marinei britanice în al Doilea Război Modial. După război, bărbați din zona civilă s-au orientat spre paltoane mai scurte și mai practice, preluate din lumea vânătorii și cea militară. Așa a intrat pe piață scurta din molon, câștigând repede un val de popularitate. Recunoști acest model după glugă, buzunarele aplicate și brandenburguri în loc de nasturi. Este un model tineresc, de obicei de culoare crem, confecționat din lână, perfect pentru ținutele relaxate și informale. Astăzi îl poți întâlni și în culori precum maro, verde-măslină sau bleumarin. Pont: dacă ești scund, paltonul Duffle e ideal pentru tine, căci va face ca picioarele tale să pară mai lungi.

În concluzie, paltonul trebuie să fie prelungirea firească a ținutei tale. Acesta trebuie să se alinieze la codul vestimentar ales de tine și să-ți complimenteze outfitul. Un palton ales cu grijă subliniază personalitatea purtătorului și atenția lui pentru detalii. Lista noastră nu epuizează întreaga gamă de modele, însă le punctează pe cele mai importante. Tu câte dintre ele ai în garderobă?