Doina Berchină spunea în anii ’90, într-una dintre primele cărți de vestimentație de la noi, că moda este o preocupare în mod nejustificat feminină, de pe urma căreia trăiesc bine o mulțime de bărbați (designeri, croitori, fotografi, machiori, stiliști etc.). După treizeci de ani, și reciproca a devenit valabilă…
În contrast cu creatorii de modă sunt creatorii de stil, numeric inferiori, care impun pe piață idei ușor de recunoscut și care îi individualizează (Brioni, Armani, Tom Ford, Ralph Lauren). Piesele lor sunt mai scumpe și produse în serie limitată.
Drama bărbatului de azi este că încearcă să fie stilat, dar sfârșește prin a fi doar „la modă“. De aceea, în acest articol ne-am gândit să fixăm 5 diferențe clare între modă și stil, ca să tranșăm definitiv problema. N-ai să crezi care e a cincea!
1. DURATA
Una dintre primele diferențe este durata. Moda e temporară, deci perisabilă, pe când stilul este fără vârstă. Moda se schimbă adesea nejustificat și arbitrar numai din dorința de a veni cu ceva nou pe piață. Casele de modă scot colecții noi la fiecare jumătate de an, cu haine pe care le numesc „articole de sezon“. Astfel, ceea ce este nou anul acesta va fi demodat anul viitor, strategie care stimulează consumul. Practic, moda promovează noutatea doar de dragul noutății. Stilul însă nu se definește prin durată. El s-a format prin mici acumulări de-a lungul generațiilor, făcându-l să ajungă la desăvârșirea regulilor actuale. A avea stil înseamnă a găsi proporția optimă între măsura corectă, modelul ideal și materialul calitativ. Această proporție diferă de la om la om. Asta trimite la punctul numărul 2.
2. INDIVIDUALIZAREA
Piesele la modă sunt gândite să îmbrace mase largi de oameni. Asta le uniformizează ținuta și îi face pe toți să arate la fel. Stilul, în schimb, urmărește să pună în valoare purtătorul prin respectarea unor principii estetice universale, care se mulează pe constituția și trăsăturile fiecăruia în parte. De pildă, stilul permite bărbatului să-și aleagă materialul, textura, culoarea și modelul favorite, dar îi interzice ca mânecile sacoului să-i acopere manșetele cămășii.
3. EXTRAVAGANȚA
Moda este țipătoare, pe când stilul este mai degrabă subtil. Moda promovează articole tot mai țipătoare numai pentru că nu au mai fost încercate înainte. Asta duce la outfituri cu haine lălâi, combinații cromatice imposibile și chiar materiale din plastic reciclat! Succesul unei colecții de modă a ajuns să fie echivalent cu succesul prezentării de modă de la Paris, Milano sau New York. Dar nimeni nu va purta acele articole pe stradă, fiindcă nimeni nu vrea să arate ca un pom de Crăciun! În replică, stilul nu are nevoie să se reinventeze periodic. Din acest motiv, stilul caută să pună în valoare purtătorul hainelor, nu hainele purtătorului.
4. COMODITATEA
Moda caută comoditatea, pe când stilul caută calitatea. Astfel, articolele la modă sunt adesea ieftine, tocmai pentru că se adresează unor largi mase de oameni. Poliester, poliamidă sau acrilic – iată câteva dintre cele mai comune materiale folosite. Stilul nu este întotdeauna ieftin sau comod de procurat, dar își scoate investiția în timp. Așa cum spuneam mai demult într-un articol, ce e ieftin nu e neapărat bun, iar ce e bun nu e neapărat ieftin. O haină de calitate, care te ține zece ani, are un cost per purtare mai mic decât o haină ieftină, care te ține doi ani.
5. PROCESUL
Moda se copiază, în schimb stilul se construiește. Oricine vrea să fie la modă intră în primul magazin și vede care sunt tendințele. Dar cine vrea să-și clădească un stil vestimentar propriu trebuie să-și rezerve răbdare și disponibilitate pentru a se educa în acest sens. Gustul, eleganța și rafinamentul se antrenează în timp, ele aduc beneficii cu capital întârziat…
În concluzie, stilul este un ansamblu de convenții care te fac să obții efectul maxim cu resurse rezonabile. El e întotdeauna personal, dar se bazează pe niște principii universale. În schimb, moda se plasează în afara oricăror convenții, vânează noutatea de dragul noutății și stimulează în mod irațional consumul. Tu ce alegi?