ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Măsura potrivită: coșmarul bărbatului modern

De câte ori, alegând produse ready-to-wear, nu ți-ai dat seama că trebuie apoi ajustate masiv la croitor? Asta se întâmplă fiindcă forma și proporțiile corpului tău nu corespund cu tiparele standard din comerț. La asta se adaugă „setea“ vânzătorilor de a vinde adesea mărimi care nu te avantajează, numai din dorința de a scăpa de stocurile vechi. Pentru un bărbat lipsit de experiență, asta îngreunează și mai mult lucrurile…

Nu tot ce „te încape“ înseamnă că e și pe măsura ta, chiar dacă ești genul ăla mai sport. Discuția devine și mai serioasă dacă te îmbraci uzual în ținute de business. Cum ar trebui să-ți stea o haină ca să te pună în valoare? La această întrebare răspundem în articolul de față!

1. SACOUL
Dacă sacoul ales de tine îți acoperă partea dorsală, sunt mari șanse să fie pe măsura ta. Dacă este mai scurt, îți „taie“ din trunchi, iar dacă e mai lung, îți „mănâncă“ din picioare. Gulerul sacoului trebuie să vină lipit perfect de gulerul cămășii. Dacă apare o distanță între ele, înseamnă că haina îți e mare. În privința taliei, ar trebui să vezi în oglindă efectul acela de clepsidră. Dacă nu-l vezi, înseamnă că sacoul tău e larg și trebuie strâmtat puțin. Viceversa, dacă sacoul e prea strâmt, cutele din talie vor forma un X și nu vrei asta… Și într-un caz și-n altul, aspectul sacoului tău va fi compromis. Nu în ultimul rând, umerii sacoului trebuie să se termine fix pe linia umărului tău, pentru a evita efectul de „epoleți marinărești“.

2. CĂMAȘA
Atunci când alegi o cămașă, gulerul acesteia nu trebuie să fie mulat pe gât. Între gât și guler ar trebui să poți vârî un deget, pe care să-l poți mișca ușor. Asta e măsura bună. Gulerul cămășii trebuie să depășească gulerul sacoului (din motive de simetrie cu manșetele cămășii). Lungimea mânecilor sacoului e o problemă veche! Ele sunt mereu prea lungi. E contraindicat ca acestea să iasă mai mult de 2 centimetri din sacou când stai drept. Butonii aleși ar fi bine să permită mișcarea ușoară a brațului, iar ceasul trebuie să stea lejer sub manșetă.

3. PANTALONII
Când iei pe tine o pereche de pantaloni, turul nu trebuie să fie lăsat. Pantalonul ales nu trebuie să arate lejer, ci să te facă să te simți lejer – e o diferență! Atunci când probezi un pantalon, ia loc cu ei pe un scaun. Cracul ar trebui să-ți vină cu puțin mai sus de pantof. Dacă te ridici, nu ar trebui să vezi mai mult de o cută foarte fină la contactul cu pantoful. Pantalonii „tip acordeon“ (cu multe cute jos) sunt semnul clar că trebuie să-i scurtezi la croitor.

4. CRAVATA
Lungimea acesteia trebuie să ajungă exact până la betelia pantalonului sau până la catarama curelei, dacă porți una. Nodul nu trebuie să te gâtuie, dar nici să dea voie primului nasture să se zărească. Deși azi există peste paisprezece stiluri de a-ți înnoda cravata, ai grijă ca mărimea nodului ales să încapă perfect în triunghiul creat de gulerele cămășii tale.

5. PALTONUL
Este esențial ca paltonul, pardesiul sau geaca purtate peste costum să fie cu un număr mai mare decât costumul. E ultraindicat ca mânecile să ajungă fix la încheietura brațului (nu mai jos), iar umerii și spatele „să cadă“ perfect drepte, ca cele ale sacoului.

6. PANTOFII
Cineva spunea cândva că bărbatul modern petrece două treimi din viață în picioare, așa că ar fi bine să aibă încălțăminte pe măsură! Măsura corectă la un pantof ține de designul acestuia. Nu poți avea aceeași măsură la un pantof sport ca la unul clasic. Cele mai mari erori apar mai ales la bărbații cu deformații ortopedice. Astfel, dacă și tu suferi de platfus, optează mereu pentru pantofi cu branț special, cu rol de susținere plantară. Pe de altă parte, dacă ai ristul (podul piciorului) bombat, orientează-te spre niște mocasini decoltați, pantofi în stil derby sau oxford cu calapod înalt. Nu neglija aceste sfaturi, altfel afecțiunile tale s-ar putea agrava.

Așadar, măsurile la sacou, la cămașă, la pantaloni, la cravată, la palton și la pantofi trebuie alese cu grijă de orice domn care ține la imagine. Măsura sare în ochi prima. Modelul se distinge dacă te apropii, iar materialul se simte doar când îl atingi. Măsura însă se zărește de departe! Asigură-te deci că îți cunoști bine măsurile când faci o achiziție vestimentară. Iar dacă ți se pare frustrant că oferta din comerț nu răspunde mereu nevoilor tale, inspiră-te din colecția noastră de haine custom-made AICI.