Ai văzut adesea bărbați îmbrăcați în costume șifonate, lucioase, rigide și cu două numere mai mari? Indiferent că erai la o nuntă, la un eveniment monden sau într-un mediu corporatist, greșelile bărbaților în materie de haine reapar la indigo.
În acest articol, îți vom explica de ce măsura, modelul și materialul – în ordinea asta – sunt cei trei M de care e vital să ții cont când îți alegi viitoarea ta ținută, mai ales dacă optezi pentru ready-to-wear.
MĂSURA:
Aceasta sare în ochi prima. Modelul se distinge dacă te apropii, iar materialul se simte doar când îl atingi. Măsura însă se zărește de departe! Asigură-te, așadar, că îți cunoști bine măsurile când faci o achiziție vestimentară. Pentru un aspect perfect, costumul tău e bine să urmeze fidel silueta corpului.
Fii atent la mâneci! În principiu, manșeta cămășii ar trebui să iasă din mâneca sacoului 2 centimetri. De ce? Din motive de simetrie cu gulerul cămășii.
Verifică lungimea trunchiului! Atât un sacou casual, în poziție verticală, cât și unul elegant acoperă în mod normal tot șezutul. Ține cont de asta.
Aruncă un ochi la spate! Un sacou prea mare va crea cute în zona cervicală, aproape de guler, din cauza excesului de material.
Privește-te din față! Vezi efectul de clepsidră? Dacă nu, înseamnă că sacoul tău e prea larg și trebuie strâmtat la mijloc.
Nu în ultimul rând, uită-te la pantaloni! Nu ar trebui să vezi mai mult de o cută discretă la întâlnirea cu pantoful. Pantalonii „tip acordeon“ (cu multe cute jos) sunt semnul clar că trebuie să-i scurtezi la croitor.
Bonus! Ar fi ideal ca pantalonul să-ți stea fix în talie, fără să mai pui curea. Cureaua „taie“ ținuta în două și creează o dizarmonie. Nu uita că, la origine, ținuta unui bărbat se sprijinea exclusiv pe cap (pălăria) și pe umeri (bretelele); centura la brâu era potrivită numai pentru armele soldatului și pentru sculele muncitorului.
MODELUL:
Modelul exprimă starea de spirit și personalitatea purtătorului, însă poate ascunde și micile dezavantaje ale corpului. Se știe că un costum în dungi te va face să pari mai înalt, iar unul în carouri va da impresie de lățime. Dar și reciproca se aplică! Dacă ești înalt și slab, îți recomandăm să te gândești de două ori înainte să iei pe tine un costum dungat, sau un costum cu caroiaj, dacă ești scund și lat.
Costumul tău este armura ta și poți s-o faci să lucreze pentru tine. Nu uita, adecvarea la context e totul! Lucrezi în mediul corporate sau ai întâlniri dese de business? Ținutei tale n-ar trebui să-i lipsească dungile late pe o stofă bleumarin. Sunt semnul de putere cu care nu dai niciodată greș. Încă din anii ’80, costumele dungate au fost interpretate ca un etalon al capitalismului în mediul de business occidental (am scris mai multe despre power suit AICI).
Ai un eveniment monden la care participi în weekend? Acolo simte-te liber să fii mai creativ. Totuși, pentru un rezultat armonic, fii grijuliu la combinarea modelelor mari cu cele mici. Îți recomandăm să alegi stofe cu imprimeuri ce cresc gradual pe măsură ce te depărtezi de corp: modelul cămășii să fie mic, cel al cravatei de mărime medie, iar cel al sacoului mare.
MATERIALUL:
Materialul face diferența dintre un dandy simulant și gentleman autentic. Sfotele din poliester lucesc, miros urât, sunt rigide și împiedică corpul să respire firesc. Într-un astfel de costum, vara te vei supraîncălzi și iarna vei tremura de frig. Ce să cumperi? În primul rând, stofele din lână. Lâna all season e cea mai versatilă și funcționează ca un termoizolant natural. Pe urmă, vara te mai poți orienta spre țesături precum inul, bumbacul sau fresco, pe când iarna îți sugerăm să porți stofe din tweed sau catifea reiată.
Nu în ultimul rând, nu te zgârci la bani! Un costum din fibre naturale costă mai mult decât unul din „plastic“, dar un lucru ieftin nu e bun, iar un lucru bun nu e ieftin. Totuși, există calitate la prețuri accesibile? Uneori există, sau cel puțin așa am visat noi când am creat serviciul S-Bespoke, la care te îndemnăm să arunci un ochi AICI.
În concluzie, ține minte acest principiu britanic vechi. Se spune că dacă proaspătul costum arată pe tine „ca nou“, înseamnă că respectivul croitor nu și-a făcut bine treaba. Costumul trebuie să arate ca o parte naturală a purtătorului. Până data viitoare, spor în alegeri bune!