Orice bărbat are nevoie de câteva perechi de jeanși în garderoba lui. Ei temperează o ținută prea formală și oferă un aer masculin. La origine, jeanșii erau pantaloni de lucru purtați de marinarii și docherii din porturi, iar apoi, de către căutătorii de aur și minerii din California secolului al XIX-lea. Așa s-au născut pantalonii pe care astăzi îi îmbracă milioane de oameni. După al Doilea Război Mondial, actori de la Hollywood, ca James Dean, au contribuit enorm la popularizarea acestor pantaloni.
Deși se bucură de istorie și tradiție, și jeanșii au ajuns victima trendului fast-fashion. Mai mult, inclusiv unele figuri publice lasă de înțeles, prin exemplul lor, că orice tip de jeanși se pretează la a fi purtați.
Regulile vestimentației clasice trag însă o linie clară între moștenirea acumulată de jeanșii clasici și caricaturizarea blugului din ziua de azi. Iată 5 variante de care să stai departe, oricât de mare ar fi tentația!
1. JEANȘII TĂIAȚI
Jeanșii tăiați erau odinioară semnul că ai fost jefuit de hoți sau că te-au sfâșiat câinii pe drum. Deși sunt meniți să transmită un aer rebel adolescentin, au un aspect total neglijent și sunt incompatibili cu piesele ce compun garderoba bărbatului stilat, precum cămașa, sacoul și cravata. În cel mai îndrăzneț caz, o tăietură discretă este acceptabilă, deși avem rezerve și față de aceasta.
2. JEANȘII PREA MULAȚI
Jeanșii au luat naștere, cum am menționat, ca obiect vestimentar masculin. Migrarea lor ulterioară în garderoba feminină a făcut să le crească procentul de elastan din compoziție, care să permită croieli mulate. Așadar, croielile mulate transmit un aer efeminat și contrazic menirea originară a blugului.
3. JEANȘII PREA LUNGI
Jeanșii prea lungi sunt cea mai comună greșeală a bărbaților. Unii bărbați mai pedanți aleg să-și ajusteze lungimea jeanșilor la croitor. Totuși, acesta este un compromis discutabil, căci orice blug prespălat are aspectul acela „ros“ în zona tivului. Prin tăiere, acest detaliu se pierde și întregul ansamblu are de suferit. Soluția optimă este suflecarea jeanșilor pe exterior și combinarea lor cu o gheată (cu elastic sau cu șiret), pentru un aspect pronunțat bărbătesc.
4. JEANȘII CU TURUL LĂSAT
Unii cântăreți de hip-hop au adus acest model în atenția publicului. Este însă inutil a spune că și această caricaturizare a blugului clasic este incompatibilă cu obiectele ce compun dress-code-urile pe care orice domn îngrijit le aplică deja, precum business formal sau smart casual.
5. JEANȘII MULTICOLORI
Jeanșii roz, portocalii, verzi sau chiar albi s-au impus în ultimii ani ca alternativă, se pare, la pantalonii chino. Totuși, cromatica unei țesături din denim este mai restrictivă decât cea a unei stofe din bumbac. Motivul este însăși textura mai aspră a denimului, care face ca jeanșii să se armonizeze doar cu culorile reci, precum negru, bleumarin sau gri.
Deci, jeanșii tăiați, cei prea mulați, cei prea lungi, cei cu turul lăsat și cei multicolori alcătuiesc lista noastră de variante moderne ale blugului clasic, de care merită să stai departe. Asta ca să nu cazi pradă, din neglijență sau necunoaștere, unor experimente vestimentare ratate.