Istoria pantalonului masculin se pierde în negura vremii. Apreciat de unele culturi, dar detestat de altele, pantalonul a marcat totuși o piatră de cotitură în dezvoltarea obiectelor vestimentare. Printre perși și sciți era foarte comun, fiindcă îi ajuta la călărit. Printre romani însă pantalonul era socotit un atribut al barbarilor, de aceea ei purtau postavuri drapate în formă de fustă. În Evul Mediu, ordinele cavalerești îmbrăcau pantaloni cu zale din nevoia de protecție. Apoi, după Renaștere, bărbații aristocrației apusene au schimbat izmenele largi pe colanții știuți din filmele cu Cei trei muschetari. Totuși, când au devenit pantalonii un simbol al masculinității rafinate, așa cum îi cunoaștem astăzi?
Știai că? Lingvistic, cuvântul românesc pantalon provine din neogrecescul pantalóni. Cultural, pantalonii au legătură directă cu istoria teatrului. În vechile comedii italiene apărea adesea un personaj numit Pantaleone, caracterizat prin nădragii săi lungi și largi.
Astăzi, pantalonii sunt un obiect de îmbrăcăminte cu sprijin pe talie, croit cu tiv ori manșete, buzunare, falduri și betelie. Acest articol a devenit social acceptat în Europa de Vest prin anii 1850. Ca modă de import, a ajuns și în România, înlocuind în scurt timp straiele turco-bizantine preferate de secole de boierii fanarioți. Aceștia, în vârstă în preajma Revoluției Pașoptiste, îi numeau pe tinerii bonjuriști „pantalonari“, adică duelgiii, cei care adoptaseră moda apuseană. Era epoca în care conceptul de dandy ajunsese în spațiul românesc, dar fusese înlocuit de traducători, oarecum peiorativ, cu apelativul filfizon (< fr. vive le son [du canon]).
Și acum, puțină clasificare! În funcție de croi, de materialul folosit sau de destinația de purtare, există: pantaloni bufanți, pantaloni cargo, pantaloni chino, pantaloni baggy, pantaloni skinny / creion, pantaloni trapez / labă de elefant, pantaloni corsari / pescărești / trei sferturi, pantaloni bermude, pantaloni scurți, pantaloni cinci buzunare, pantaloni cu talie înaltă, pantaloni cu talie joasă, pantaloni cu turul lăsat, pantaloni cu manșetă, pantaloni la dungă, pantaloni de trening, pantaloni de golf, pantaloni de schi.
Fun facts! La pantalonii cu betelie, în partea din spate, la mijloc, există adesea o mică despicătură, numită de școala englezească after dinner split. Aceasta permite o ușoară lărgire a pantalonilor după o masă copioasă (vezi în imagine). Tu ai observat-o? Iar buzunarele pantalonilor, de asemenea, sunt clasificate tot după tradiția britanică: ticket pocket (buzunar de bilet), watch pocket (buzunar de ceas), coin pocket (buzunar de mărunțiș).
Ești pasionat de istoria pantalonului și vrei să afli cum a evoluat acesta mai aproape de zilele noastre? Citește partea a doua AICI.