ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Istoria nespusă a pantalonilor (partea a II-a)

N-ai apucat să citești partea întâi din istoria pantalonului? Vezi AICI cum a început totul. Dacă da, iată acum scurte istorii ale celor mai cunoscute tipuri de pantaloni! Sigur îi ai și tu în șifonier!

PANTALONII CHINO
Nașterea pantalonilor chino, spune legenda, ne poartă în timp prin 1848. India, fiind colonie britanică, comandantul trupelor staționate acolo, Harry Burnett Lumsden, a avut strălucita idee de a vopsi pantalonii albi din uniforma soldaților săi cu un amestex de cafea, praf de curry și suc de dude, din dorința de a acoperi eterna murdărie de pe stofă. Indienii au numit această nouă culoare khaki, însemnând „țărână vopsită“. Dar cuvântul chino are altă origine. Se pare că pantalonii din bumbac produși din Anglia, dați la export spre China, au fost exportați mai departe de chinezi spre Filipine, unde erau încartiruite trupe militare americane (1934-1946), care au numit pantalonii după proveninența lor „chinezească“, adică chino.

AMERICAN vs. EUROPEAN
Că tot am adus vorba despre America… Pantalonii americani se aseamănă cu cei englezești, dar sunt mai largi, după modelul sack suit. (Nu știi ce este sack suit și cum a luat ființă? Aruncă un ochi la istoria costumului AICI.) Scopul unui britanic e să fie îmbrăcat corect cu costumul său; scopul unui italian e să strălucească în societate cu costumul său; americanul însă folosește costumul exclusiv în mediul de business și la birou. (Despre ținuta de business, găsești mai multe detalii AICI.)

PANTALONII CU MANȘETE
Manșetele pantalonilor nu sunt așa de întâlnite în școala britanică cum sunt întâlnite în Europa continentală. Nu se știe cine a inventat pantalonii cu manșete, dar legenda atribuie paternitatea lor regelui Eduard al VII-lea, bunicul Ducelui de Windsor. La origine, manșetele aveau rol funcțional, apărând glezna de praf și de stropi de ploaie. Manșetele sunt relativ versatile, dar, dat fiind aspectul lor mai relaxat, purtarea lor la tuxedo sau la morning coat este discutabilă. Pantalonii cu manșete sunt contraindicați bărbaților scunzi, căci manșetele vor da impresia că au picioarele și mai scurte; în schimb, la un bărbat înalt și suplu manșetele lasă impresia de ancorare în pământ. În principiu, pantalonii cu manșete nu au voie să facă cute. Lățimea manșetei se află în strânsă legătură cu circumferința cracului, dar în general măsoară 3,5-4 cm, cât betelia. (Pantaloni cu manșete vs. pantaloni fără manșete, în imagine.)

PANTALONII LA DUNGĂ
La origine, dunga pantalonilor a apărut din pură întâmplare. Cu prilejul unei croaziere cu iahtul, majordomul Ducelui de Wales (regele Eduard al VIII-lea de mai târziu) i-a împăturit greșit pantalonii, apărând astfel o dungă. Nimeni n-a bănuit atunci că aceasta avea să devină, în timp, un simbol al eleganței masculine. Astăzi, lâna este candidatul ideal pentru pantalonii la dungă. Majoritatea imprimeurilor acceptă dungă (vezi în imagine).

PANTALONII CARGO
Pantalonii cargo au fost inițial piesa preferată a zugravilor. Au intrat în vestimentația masculină după al Doilea Război Mondial. Astăzi sunt prezenți atât în versiunea lungă, cât și în versiunea mai scurtă (bermude).

PANTALONII DE BLUGI
Pantalonii de blugi au fost inventați în California veacului al XIX-lea, pentru mineri și căutătorii de aur, căci sunt rezistenți, practici și comozi. Au intrat în vestimentația urbană abia prin anii ’50 datorită actorului James Dean, care îi purta în filme cu un tricou puțin uzat. Bumbacul, deci și denimul, exprimă masculinitate și fermitate, de aceea un procentaj mare de lycra în compoziție ar fi de evitat.

Așa cum, în trecut, categorii restrânse de femei purtau pantaloni cu ocazii speciale, tot așa, în ziua de astăzi, categorii restrânse de bărbați încă mai poartă fustă: kiltul de scoțieni, fustanela de soldații greci și albanezi, sarongul de malaiezi. Totodată, anumite categorii profesionale preferă vestimentația largă, precum anteriele clerului sau robele magistraților.

Tu ce tip de pantaloni preferi? Găsește mai multă inspirație AICI.