ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Istoria costumului masculin în 5 minute (partea a II-a)

N-ai apucat să citești partea întâi din istoria costumului? Vezi AICI cum a început totul. Dacă da, iată continuarea!

În anii 1940, ideea de raționalizare din cauza războiului s-a reflectat și în domeniul vestimentar. Nemaifiind suficient de multă stofă, costumul masculin s-a caracterizat prin minimalism. Pentru a salva material, se croiau doar costume la un rând de nasturi, cu revere înguste și pantaloni slim, fără manșete (similar de aspectul știut astăzi). Tot din motive de economisire a materialului, paltoanele și pardesiele au devenit nepopulare. Singura excepție în epocă a fost zoot suit-ul, cu mult exces de material, apărut ca o replică în comunitățile afro și mexicane din Statele Unite.

În anii 1950, costumul bărbătesc s-a întors la aspectul antebelic cunoscut, neîngrădit de nicio formă de austeritate. Totuși, vesta din componența costumului la trei piese a început să piardă din popularitate. Tot atunci, segmentul tânăr din societate a început să se revolte față de generația părinților, purtând, în loc de costum, tricouri, blugi și geci de piele. Din rațiuni similare, a luat ființă Ivy League, sinonimă cu costumul tip sac (sack suit). Trăsăturile definitorii ale costumului erau: sacoul larg, la un rând (cu trei nasturi), un șliț la spate, buzunare cu clapete, fără pernuțe la umeri, cu pantaloni fără falduri. Brooks Brothers a jucat un rol major în popularizarea stilului Ivy League, epitoma costumului masculin relaxat. La finele anilor ’50, un curent opus a fost mod suit, definit prin linii slim fit (vezi mai jos un sacou american de tip sac vs. un sacou de influență italiană).

În anii 1960, costumul masculin a continuat mai mult sau mai puțin direcțiile decadei precedente. Fibrele artificiale au început să-și facă loc în alcătuirea stofelor, iar îndepărtarea stofei sacoului de cea a pantalonilor a dat contur ideii de sport jacket.

Anii 1970 au marcat un declin al costumului în general. Stofele îndrăznețe și lipsa proporțiilor au separat costumul de noțiunea de eleganță. Vesta a revenit totuși în componența lui, dar într-o manieră casual, relaxată (adu-ți aminte cum era îmbrăcat John Travolta în Saturday Night Fever).

Anii 1980, pe de altă parte, au adus o schimbare bruscă în bine a costumului, sub forma așa-numitului power suit. Figuri centrale ale acestui stil au fost Richard Gere, ca imagine-standard a unui gigolo american, sau Giorgio Armani, care a lățit mult reverele și a coborât punctul de închidere a sacoului. Alt exemplu al stilului power suit a fost oferit de Michael Douglas (în personajul Gordon Gekko din Wall Street, cu recuzita vestimentară asigurată de legendarul Alan Flusser). Lăsând la o parte stilul simplificat adus de Armani, bogăția așa-zisului power suit trebuie privită ca pe o celebrare a victoriei capitalismului occidental.

Anii 1990 au înregistrat un nou declin al costumului bărbătesc, când moda a scos în relief toate aspectele negative ale decadei anterioare, făcând din costum un veșmânt de claun: lucios, lălâu, disproporționat, în culori tari.

Anii 2000 au reconsiderat stilul minimalist al costumului, dându-i liniile slim știute în prezent (vezi, de pildă, inovațiile aduse de Tom Ford).

Astăzi, schimbarea tendințelor în modă și înnoirea frecventă a colecțiilor, alese de tineret, precum și redescoperirea valorilor artizanatului, apărută tocmai ca o reacție împotriva fast fashion-ului, preferată de nostalgici, ambele mențin vii, mai mult decât oricând, tema în mentalul colectiv. Specularea obsesiilor secolului, precum curentul eco-friendly, a dus la inovarea unor materiale prietenoase cu mediul, câștigând astfel și mai mulți adepți.

Tocmai această redescoperire a valorilor artizanatului a făcut ca proiectul ZAVATE să poată lua ființă. Încă nu ne cunoști, dar vrei să vezi ce facem? Aruncă o privire AICI.

Ești un împătimit al stilului vestimentar și vrei să adâncești subiectul? Următoarele cărți sigur îți vor fi utile:

  • Adina Nanu. 2007. Artă, stil, costum. București: Editura Noi Media Print.
  • Adina Nanu, Ovidiu Buta. 2009. Bărbatul și moda. Iași: Editura Polirom.
  • Adriana Babeți. 2004. Dandysmul: o istorie. Iași: Editura Polirom.
  • Adrian-Silvan Ionescu. 2006. Modă și societate urbană în România epocii moderne. București: Editura Paideia.
  • Bernhard Roetzel. 2009. Gentleman: ghidul etern al modei masculine. București: Noi Distribuție. Konigswinter: Tandem Verlag.
  • Doina Berchină. 1998. Mic dicționar subiectiv de modă contemporană. București: Editura Nemira.
  • László Nagy. 2015. Stil Masculin: cum să te îmbraci bine și să plătești mai puțin. Cluj-Napoca: Editura Mega.
  • Nicolas Schiffer. 2018. Stilul vestimentar masculin contemporan. Oradea: Editura Casa.