ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Geaca sport: de câte feluri este și cum să o porți cu stil

Alegerea unei jachete (botezată „geacă“ în ultimii douăzeci de ani) e crucială pentru un bărbat care ține la imaginea lui. Degeaba ai în dulap cele mai fine piese vestimentare dacă le acoperi cu geci de proastă calitate. Geaca configurează întreaga ținută și o reprezintă.

Cum a apărut? După cel de-al Doiea Război Mondial, tot mai mulți bărbați au început să poarte paltoane mai scurte și mai practice. Gama de materiale rezervate gecilor s-a lărgit și ea. Pe lângă lână clasică și cașmir, au apărut și materiale fine în amestec, piele, bumbac sau materiale textile high-tech (nailon și poliester).

Azi geaca e prezentă pretutindeni, adesea ca înlocuitor al paltoanelor sau sacourilor. Primăvara, în special, e anotimpul ideal ca s-o îmbraci. Așadar, în acest articol îți vom spune de câte feluri este geaca și cum s-o porți cu stil ca să atragi toate privirile.

GEACA BOMBER
E tipul de geacă croit cel mai scurt, copie fidelă a bluzonului pe care îl folosea aviația de vânătoare în război (de unde și numele). Umerii gecii au un croi comod, se strânge în talie cu elastic ori catarame și se încheie cu fermoar. Culorile preferate sunt nuanțele de maro sau negru, cu aspect uzat. Fiind casual, geaca bomber îți dă o alură liberă și degajată. Cum o porți? Merge asortată cu blugi, cu pantaloni chino, cu pantaloni reiați sau chiar cu stofă din tweed. Ghetele cu șiret sunt aproape obligatorii. Orice ce ai alege, ține mine: geaca bomber îți întinerește ținuta dacă e aleasă inspirat!

GEACA COLLEGE
E piesa vestimentară legendară a universităților de elită americane, gândită inițial ca geacă sport pentru baschetbaliști. Ca aspect, e scurtă până în talie și e confecționată de obicei din postav, cu inserții de piele. O caracteristică des întânită la aceste geci e emblema clubului aplicată pe buzunarul de deasupra inimii, precum și broderia de pe spate. Geaca college are culori îndrăznețe, iar cu cât culoarea trunchiului diferă mai mult de cea a mânecilor, cu atât aspectul pare mai sofisticat. Cum o porți? Fiind mai casual decât geaca bomber, merge combinată cu blugi prespălați sau pantaloni cargo. Trage pe dedesubt un t-shirt, maletă sau hanorac, preferabil albe (căci geaca are deja destulă culoare). Converșii înalți ori pantofii sport sunt opțiunile perfecte în picioare.

GEACA MOTO
E unul dintre cele mai populare tipuri de geacă. Se mai cheamă și perfecto. Concepută inițial în anii ’30 pentru motocicliști, azi se adresează tuturor. E comodă, croită scurt și versatilă. Superstaruri de la Hollywood, precum Marlon Brando, au făcut o adevărată obsesie pentru acest articol. Geaca moto e un simbol al masculinității rebele, așa că ia în considerare dacă ți se potrivește. Cum o porți? De obicei, cu pantaloni negri sau albi ori cu blugi roși. În partea de sus, doar trage un tricou alb sau o helancă închisă și ești gata de drum! Pălăria? Opțională.

GEACA BARBOUR
O recunoști imediat după aspectul uleios, din bumbac egiptean patinat, de culoare verde-oliv sau maro-pământiu. Și-a primit numele după firma care a lansat-o pe piață. Având lungimea unui sacou, buzunare aplicate, capse inoxidabile și guler de catifea, se bucură de o popularitate mare. Cum o porți? În niciun caz cu costum! În schimb, poți s-o îmbraci peste un sacou din tweed, articole tricotate sau pantaloni stil country. Ghetele Chukka din piele întoarsă se potrivesc de minune în picioare.

În concluzie, sub numele generic de „geacă“ se ascund mai multe stiluri diferite, cu istorii și utilizări diferite. Ce era îmbrăcat altădată în război sau în campusurile americane, azi se îmbracă outdoor de bărbatul urban. Deși nu sunt singurele de pe piață, gecile descrise mai sus sunt cele mai populare. Tu testează care dintre ele este pentru tine și integreaz-o cu stil în ținuta ta. Spor!