ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

De ce șosetele trei sferturi sunt alegerea perfectă

Ciorapii trei sferturi au reprezentat pentru multă vreme articolul vestimentar deosebit de pompos și ostentativ al bărbaților. Odată cu apariția pantalonilor lungi, ciorapii trei sferturi au început să treacă neobservați. Totuși, ei au rămas accesorii importante ale ținutei și confortului.

Dacă și tu ai dubii în alegerea ciorapilor potriviți, vei descoperi în acest articol de ce șosetele trei sferturi sunt opțiunea perfectă. Îți vom oferi câteva explicații istorice, precum și sfaturi utile și idei de combinare.

DE UNDE PROVIN
Ciorapii, așa cum îi știm astăzi, și-au dobândit forma pe la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anii 1920-1930, șosetele cu capete terminate în benzi elastice au revoluționat producția și modul acestora de folosire. Doar în magazinele londoneze ultraconservatoare se mai găsesc azi șosete fără elastic.

Șosetele sunt articole pe care, deși unii le consideră opționale, totuși sunt obligatorii. Nu există situație, exceptând plimbările pe plajă, când purtarea lor să nu fie necesară. Ce-i drept, părerile se schimbă și concepțiile actuale devin din ce în ce mai permisive. Astfel, etalarea gleznei la bărbați a ajuns ceva comun. Totuși, rezerva noastră privind purtarea unui costum fără șosete provine din concepția clasică ce ține de eleganță și rafinament.

MATERIALE FOLOSITE
Șosetele pot fi confecționate din bumbac, pentru purtarea de zi cu zi. În paralel, sunt tot mai populare și materialele cu fire în amestec, cum ar fi vâscoza, inul și alte combinații. Șosetele pot fi groase sau din fibre subțiri, respectiv bumbac de iarnă, frotir pentru activitățile sport sau lână pentru lunile reci. Cele din cașmir și din mătase sunt considerate articole de lux.

Conform concepției tradiționale, șosetele trebuie să fie întotdeauna lungi, mai ales când sunt purtate la costum. Nu există nimic mai dezagreabil decât un bărbat la costum care, așezat pe scaun, lasă să i se vadă gleznele păroase.

În ziua de astăzi, sunt acceptate și șosetele până la mijlocul gambelor, care s-au născut dintr-un compromis. Ele pot fi combinate cu ținute casual sau semiformale. Șosetele mai scurte din frotir sunt permise numai la ținute sport.

CULORI ȘI TEXTURI
Dacă citești des acest blog, știi deja cât de importantă e atât culoarea șosetelor, cât și modul în care relaționează cu celelalte articole vestimentare. Culorile clasice, indispensabile unei garderobe clasice de bună calitate, sunt: negru, bleumarin, albastru-antracit, bordo, gri-mediu, verde-imperial, cafeniu sau bej. Șosetele urbane sunt mai ales monocrome, dar cele în culori vii, cu dungi, în carouri sau cu modele fanteziste au devenit tot mai răspândite. Mulți barbați sunt luați de val și, dintr-un exces de zel, o dau în bară la acest capitol. Politicieni de rang înalt, precum premierul Canadei, Justin Troudeau, sunt exemple memorabile… și nu în sensul bun!

Cum combini culorile? Iată un subiect de controversă! După unii, șosetele trebuie să se asorteze cu pantofii, iar după alții, asortarea lor se face cu pantalonii. Noi îți recomandăm a doua variantă (imaginea 1), deoarece dă impresia de alungire a picioarelor, ceea ce e ideal pentru bărbații cu picioare scurte. Desigur, poți opta pentru o notă discordantă, diferită atât de pantaloni, cât și de pantofi (imaginea 2), însă aici doar experiența te ajută să nu iasă un fiasco. Mai multe despre șosetele colorate găsești AICI.

Cum combini texturile? Materialele din flanel sau reiate ale pantalonilor nu se „pupă“ cu șosetele subțiri, ușoare, din bumbac. De asemenea, bine ar fi să eviți purtarea șosetelor groase din lână împreună cu costume ultrasubțiri din in, poate fresco, ori cămăși vaporoase.

În concluzie, șosetele sunt un articol pe cât de neînsemnat, pe atât de plin de sens. Istoric, șosetele trei sferturi au apărut primele, iar în acest articol ți-am adus argumente pentru care ele sunt alegerea perfectă a unui gentleman urban. Acest articol a fost inspirat din cartea Stilul vestimentar masculin contemporan, de Nicolas Schiffer, o resursă excelentă pentru domnii care vor să aprofundeze mai mult subiectul.