De ce găsim greu hainele potrivite

Nimic nu este mai frustrant decât să pierzi timp și să consumi energie căutând prin magazine costumul care să-ți vină perfect, și la final să pleci acasă cu un costum „plin de compromisuri”. În acest articol îți voi explica cele 6 motive din cauza cărora ți se întâmplă acest lucru.

La fel ca tine, și eu am trecut prin această experiență, apoi am sperat că dacă voi încerca în alte magazine sau dacă voi duce costumele la un croitor, voi rezolva cu mici retușuri cel puțin o parte din „compromisuri”. Dacă ești un bărbat care ține la imaginea sa, ți-ai dat seama că ceea ce vezi în oglindă atunci când îmbraci aceste costume, e departe de imaginea perfectă pe care ți-o dorești, și te tot întrebi de ce ți se întâmplă acest lucru.


Așadar, iată care sunt cele 6 motive:


1.          Antropometria corpului

2.          Tiparul

3.          Mărimea

4.          Standardizarea

5.          Materialele

6.          Prețul


Să le luăm pe rând.


Antropometria corpului este un „subiect” foarte interesant și de cele mai multe ori nu i se acordă atenția pe care-o merită. Reprezintă o metodă de studiu a posibilităților de identificare a oamenilor, a formei, amprentei corpului uman și a părților lui. Nu există doi oameni identici (știu ce spun, am un geamăn monozigot…), cu atât mai mult un grup sau un număr foarte mare de persoane care să îmbrace aceeași haină. Fiecare om are particularitățile sale, iar fiecare corp are nevoie de o haină croită exact pe liniile lui. Mai mult decât atât, corpul uman nu este simetric. Fiecare dintre noi are o parte mai dezvoltată decât cealaltă, un umăr este mai căzut, un biceps mai mare, o mână puțin mai lungă, un picior puțin curbat și tot așa. Sunt foarte multe exemple, iar ce vreau să subliniez este faptul că fiecare om are „un tipar unic”.


DPDV comercial, este imposibil ca producătorii să aibă atât de multe tipare diferite. Așa că, fiecare brand are tiparele sale. Acestea există pentru a ușura și grăbi etapele de producție. Aproape orice producător de haine din țară/ lume are câte un șablon pe care îl folosește atunci când croiește hainele. Acest lucru înseamnă că de cele mai multe ori, un costum mărimea 48 făcut de brand-ul X, nu va avea aceeași croială sau aceleași dimensiuni cu cele ale unui costum mărimea 48 realizat de alt brand. Toată lumea își dorește să aibă un tipar cât mai bun care poate îmbrăca un număr cât mai mare de conformații și acesta e motivul din cauza căruia hainele diferă de la brand la brand, iar tu te chinui să îți găsești costumul perfect.


Și ca să îți fie și mai grea „misiunea” de a-ți găsi costumul potrivit, intervine și standardizarea, mai exact, celebrele mărimi de la S la XXXL și de la 38 la 56+. Poate te întrebi de ce există standard în mărime. Răspunsul este simplu: banda de producție din fabrică lucrează pe cantitate, pe număr de bucăți. Nu e rentabil pentru un business de costume ready to wear (RTW) să facă 200 de costume mărimea 48 de exemplu, cu lungimi și circumferințe diferite.


Deși o persoană care poartă o anumită mărime se încadrează într-un tabel de dimensiuni, vor exista mereu variații. Chiar dacă acestea sunt mici, vorbim poate chiar de o jumătate de centimetru, ele se vor vedea, ba chiar se vor simți și vor dăuna atât imaginii tale cât și confortului. Un exemplu foarte bun este cel de care spuneam mai devreme, cu umerii. Faptul că un umăr este mai căzut decât celălalt face ca mânecile sacoului să pară inegale. În realitate ele au aceeași dimensiune, dar modul în care se așează este diferit. Mâneca din partea umărului căzut va părea și va fi mai lungă. Ei bine, acest procedeu de standardizare ajută la creșterea business-urilor de îmbrăcăminte.


În aceeași măsură, prin standardizare problema este transferată de la producător/comerciant la cumpărător. Poate pare că vreau să „dau” în cineva sau în acest procedeu de fabricație, dar nu este deloc așa. Tot ce fac este să povestesc situațiile prin care am trecut. Am clienți care atunci când au fost să-și cumpere un produs standard li s-a spus că ei au un defect. De exemplu, brațele erau mult mai dezvoltate în comparație cu restul corpului și uite așa comerciantul a transferat problema la client, dar, de fapt problema era a produsului standard.


Astfel, s-a ajuns la un un soi de compromis – problema trece la cumpărător, în schimbul unui preț mai mic pentru costumul imperfect. Mai mult, pentru ca prețul să fie și mai mic, în majoritatea magazinelor din România găsești produse care nu sunt făcute din materiale 100% naturale. Prețul mic derivă și din scăderea calității celorlalte materiale folosite (inserții, căptușeală, nasturi, alte accesorii). Trebuie să înțelegem, întotdeauna calitatea o să coste.


De cele mai multe ori materialele din care sunt făcute costumele RTW, sunt un amestec de lâna și plastic (polyester cel mai frecvent). În principal costumele pe care le găsim în mall, la raft. Desigur că există brand-uri care vând costume gata făcute din țesături 100% naturale, iar în cazul magazinelor din România, le numărăm pe degete. Poliesterul, de pildă, arată aproape la fel de bine ca lâna, dar cu siguranță nu se simte la fel. E ca și cum ai pune pe tine o pungă, nu ai niciun confort termic, iar în timp țesătura se va decolora.


În comparație cu materialele sintetice, lâna este mai moale, „cade” și se simte mai bine pe corp, permite pielii să respire, își revine la forma inițială după o perioadă de repaus, nu se decolorează în timp, iar o haină din lâna 100% are o viață mult mai lungă.


Așadar, ce-i de făcut? Dacă obiectivul tău este să arăți și să te simți bine iar hainele tale să vină ca o completare a ta și să inspiri încredere celor din jur, atunci, pasul firesc pe care ar trebui să îl faci este către hainele la comandă. Și în acest domeniu sunt unele particularități de înțeles, așa că, înainte de a lua vreo decizie, citește articolul în care îți explic diferențele dintre metodele de realizare ale hainelor la comandă.


Dacă ești deja hotărât să faci pasul și să simți o experiență bespoke reală, te invit să-ți programezi acum o vizită în atelierul nostru, completând formularul de aici.

Prima impresie chiar contează!

Creăm hainele combinând geometria, tăieturile și importanța fiecărui detaliu, într-un mod foarte personal. Abilitățile profesionale de lungă durată ale croitorilor noștri vor face ca fiecare bucată de îmbrăcăminte să fie unică, precum persoana care o poartă.


Informații

Tel: 0764.333.081

Email: [email protected]

Adresă

București, Sector 1

Șoseaua Nicolae Titulescu, nr. 1 

bl. A7 / ap. 111

Orar

L-V: 08:00 – 17:00