Nimic nu este mai frustrant decât să pierzi timp și energie căutând prin magazine costumul care să-ți vină perfect, iar la final să pleci acasă cu un costum „plin de compromisuri“. În acest articol, îți voi explica cele 6 motive pentru care ți se întâmplă asta.
La fel ca tine, și eu am trecut prin această experiență, apoi am sperat că, dacă voi încerca la alte magazine sau dacă voi duce costumele la un croitor, voi rezolva cu mici retușuri măcar o parte din „compromisuri“. Dacă ești un bărbat care ține la imaginea lui, ți-ai dat seama că ceea ce vezi în oglindă când îmbraci aceste costume e departe de… imaginea perfectă pe care ți-o dorești, și te tot întrebi de ce ți se întâmplă acest lucru.
Așadar, iată care sunt cele 6 motive:
- Antropometria corpului
- Tiparul
- Mărimea
- Standardizarea
- Materialele
- Prețul
Să le luăm pe rând.
Antropometria corpului este un „subiect“ interesant și, de cele mai multe ori, nu i se acordă atenția cuvenită. Reprezintă o metodă de studiu a posibilităților de identificare a oamenilor, a formei, a amprentei corpului uman și a părților lui. Nu există doi oameni identici (știu ce spun, am un geamăn monozigot…), cu atât mai mult un grup sau un număr foarte mare de persoane care să îmbrace aceeași haină. Fiecare om are particularitățile sale, iar fiecare corp are nevoie de o haină croită exact pe silueta lui. Ba mai mult, corpul uman nu este simetric. Fiecare dintre noi are o parte mai dezvoltată decât cealaltă, un umăr este mai căzut, un biceps mai mare, o mână puțin mai lungă, un picior puțin curbat și tot așa. Ce vreau să subliniez este faptul că fiecare om are „un tipar unic“.
În sens comercial, este imposibil ca producătorii să aibă atât de multe tipare diferite. Așa că fiecare brand are tiparele sale. Acestea există pentru a ușura și a grăbi etapele de producție. Aproape orice producător de haine are câte un șablon pe care îl folosește atunci când croiește hainele. Acest lucru înseamnă că adesea un costum mărimea 48, făcut de brandul X, nu va avea aceeași croială sau aceleași dimensiuni cu cele ale unui costum mărimea 48, realizat de alt brand. Toată lumea își dorește să aibă un tipar cât mai bun care poate îmbrăca un număr cât mai mare de conformații, iar acesta e motivul pentru care hainele diferă de la firmă la firmă, iar tu te chinui să îți găsești costumul perfect.
Și ca să îți îngreuneze și mai mult „misiunea“ de a găsi costumul potrivit, intervine și standardizarea, mai exact, celebrele mărimi de la S la XXXL și de la 38 la 56+. Poate te întrebi de ce există standard în mărime. Răspunsul este simplu: banda de producție din fabrică lucrează pe cantitate (pe număr de bucăți). Nu e rentabil pentru un business de costume ready-to-wear (RTW) să facă 200 de costume mărimea 48 de pildă, cu lungimi și circumferințe diferite.
Deși o persoană care poartă o anumită mărime se încadrează într-un tabel de dimensiuni, vor exista mereu variații. Chiar dacă acestea sunt mici, vorbim poate de o jumătate de centimetru, ele se vor vedea, ba chiar se vor simți și vor dăuna atât imaginii tale, cât și confortului. Un exemplu foarte bun este cel de care spuneam mai sus, cu umerii. Faptul că un umăr e mai căzut decât celălalt face ca mânecile sacoului să pară inegale. În realitate, ele au aceeași dimensiune, dar modul în care se așează este diferit. Mâneca din partea umărului căzut va părea și va fi mai lungă. Ei bine, acest procedeu de standardizare ajută la extinderea firmelor de îmbrăcăminte.
Totodată, prin standardizare, problema e transferată de la producător / comerciant la cumpărător. Poate părea că vreau să „dau în cineva“, dar nu e așa. Tot ce fac e să povestesc situațiile prin care am trecut. Am clienți care, atunci când au fost să-și cumpere un produs standard, li s-a spus că au dânșii un defect. De exemplu, brațele erau mult mai dezvoltate în comparație cu restul corpului și, uite așa, comerciantul a transferat problema la client, dar, de fapt, problema era a produsului standard.
Astfel, s-a ajuns la un un soi de compromis: problema trece la cumpărător, în schimbul unui preț mai mic pentru costumul imperfect. Mai mult, pentru ca prețul să fie și mai mic, în majoritatea magazinelor din România găsești produse care nu sunt făcute din materiale 100% naturale. Prețul mic derivă și din scăderea calității celorlalte materiale folosite (inserții, căptușeală, nasturi, alte accesorii). Să nu ne mințim: întotdeauna calitatea o să coste. Și poate este mai bine așa. Zgârcitul mai mult păgubește.
De cele mai multe ori, materialele din care sunt făcute costumele RTW sunt un amestec de lână și plastic (poliester, cel mai adesea) – acele costume pe care le vedem cu toții în mall, la raft. Desigur, există branduri care vând costume gata făcute din țesături 100% naturale, iar în cazul magazinelor din România, le numărăm pe degete. Poliesterul, de pildă, arată aproape la fel de bine ca lâna, dar cu siguranță nu se simte la fel. E ca și cum ai pune pe tine o pungă, nu ai niciun confort termic, iar în timp țesătura se va decolora.
Comparativ cu materialele sintetice, lâna este mai moale, „cade“ și se simte mai plăcut pe corp, permite pielii să respire, își revine la forma inițială după o perioadă de repaus, nu se decolorează, iar o haină din lână 100% are o viață mult mai lungă.
Așadar, ce-i de făcut? Dacă obiectivul tău este să arăți și să te simți bine, iar hainele tale să inspire încredere celor din jur, atunci pasul firesc pe care urmează să îl faci este spre hainele la comandă. Completează acum formularul de contact AICI și hai să ne vedem la o cafea! Meriți mai mult, și tu știi asta.