Te-ai întrebat vreodată dacă eleganța masculină poate lua forme exagerate? Poate îți răsar în minte acei inși care, dorind să epateze, se îmbracă ca un pom de Crăciun…
Adevărul e totuși că există moduri de a ieși în evidență în mod țipător, fără a sparge prea mult rigorile clasice. Acestea țin de geometrie, proporții, materiale și imprimeuri. Dacă și tu te întrebi cum se poate așa ceva, lasă-ne să-ți prezentăm conceptul de „dandy“. Vei afla de unde vine, cum se manifestă, dar și exemple de ținute așa-zise dandy!
Istoric, termenul „dandy“ a apărut în secolul al XVIII-lea și însemna „băiat de oraș“. Un secol mai târziu, termenul a ajuns să descrie o persoană preocupată de aspectul personal, de modul în care se prezintă în societate sub raport vestimentar. Cel mai cunoscut dandy din istorie a rămas Beau Brummell, un aristocrat englez, despre viața căruia s-a turnat un mare film, Beau Brummell: This Charming Man.
Cum recunoști un dandy? Un dandy e un individ extrem de preocupat de aspectul lui personal, îmbrăcăminte și comportament. Marea pasiune a unui dandy rămân însă hainele. El caută specialul, culoarea, originalul. În fond, el apreciază stilul clasic, dar în viața de zi cu zi urmărește extravaganța. Adeptul stilului dandy îmbracă costume și cămăși cu imprimeuri bogate, la care asortează cravate împodobite și încălțăminte deosebită. Prin modul lui de a se îmbrăca, el dorește doar să se amuze. Poartă culori deschise iarna sau culori sobre vara cu aceeași grație și naturalețe.
Chiar dacă stilul dandy s-a dezvoltat târziu la noi (și încă pare greu de integrat cu blocurile gri din București), totuși el dă semne că poate găsi un spațiu de dezvoltare în rândul românilor pasionați de haine. Câteva exemple de ținute dandy pot include:
- O cămașă cu guler ascuțit, o vestă texturată și o pereche de pantaloni cu talie înaltă, asortată cu o cravată sau un fular din mătase.
- Un sacou sport în carouri, pulover subțire cu guler înalt, pantaloni bej, pantofi brogue din piele întoarsă și ceas la mână cu curea din piele.
- O jachetă din in sau din bumbac într-o nuanță deschisă, cămasă de in în culori pastelate, pantaloni chino într-o nuanță caldă, loafers sau espadrile din piele și o pălărie panama, pentru a completa ținuta.
Acestea sunt doar câteva exemple de ținute dandy. Ele pot fi adaptate în funcție de gusturile tale, de ocazie și de sezonul în care sunt purtate.
Poate te întrebi: dandy pot fi doar bărbații? Conceptul acesta nu e limitat doar la zona masculină. Femeile pot fi și ele considerate dandy. O femeie dandy este o persoană care are o abordare elegantă, sofisticată și rafinată în ceea ce privește îmbrăcămintea și comportamentul său, similar cu stilul masculin dandy. Tocmai faptul că dandismul nu e limitat de gen a făcut să fie mai mult decât un simplu termen, el a intrat în cultura populară europeană.
Târgul Pitti Uomo e cel care strânge bianual cei mai mulți domni pe care îi unește aceeași pasiune pentru stilul dandy.
A fi dandy: calitate sau defect? Dacă stilul dandy înseamnă a fi permanent preocupat de aspectul personal și de modul în care apari în societate, noi pledăm pentru, chit că uneori poate lua forme exagerate. Dar tu ce crezi: a fi dandy este azi o calitate sau defect?