Ai mai multe costume în dulap, dar nu știi dacă merită să le păstrezi? În acest articol, îți voi explica care sunt criteriile care definesc calitatea unui costum. Astfel, un costum bun este rezultatul a trei elemente:
1. Un material fin și cu ținută
Materialele sunt de multe feluri, dar cele pentru costum sunt în principal din lână. Întrucât purtătorii au dorit ca stofa să fie tot mai fină și cu o ținută mai bună, au ajuns să fie selectate cele mai fine fibre, fiind prelucrate în moduri ingenioase.
Finețea unei stofe se măsoară în grosimea fibrelor folosite în realizarea ei. O stofă este considerată fină dacă fibrele din care e făcută sunt mai subțiri de 18,75 microni în diametru. Această grosime a fost notată cu Super 100’S. Fibrele țesăturilor de lux coboară sub 17 microni în diametru și ajung până la 13,75 microni. Totuși, de la un punct încolo, stofele foarte fine devin deosebit de greu de întreținut.
Ținuta materialelor se datorează modului ingenios de prelucrare. La țesăturile care nu se șifonează, firele din care sunt țesute stofele sunt răsucite din două, trei, patru sau chiar cinci părți; iar după răsucire sunt fixate la temperaturi înalte.
Există multe țesătorii de renume în Europa, ce păstrează tradiția și inovează constant de mai bine de un secol. Printre ele se numără Loro Piana, Ermenegildo Zegna, Scabal, Holland & Sherry, Drago și alții.
2. Confecționarea prin coasere
Asemenea unei construcții arhitecturale, confecționarea unui costum implică atât elemente structurale, cât și elemente de detaliu.
Un costum are mai multe straturi. Are stofa (materialul principal), are căptușeala de la interior și pânzeturile dintre cele două (care oferă structura). Confecționarea acestora poate fi de trei feluri.
Prima este confecționarea prin lipire; se numește fused. Pânzeturile din interior sunt din fibre sintetice cu adeziv, termocolate la presă la temperaturi înalte; practic, se lipesc de stofa costumului și o întăresc. Această metodă este cea mai simplă, dar oferă o rezistență mai scăzută în timp și corpul respiră mai puțin prin acest tip de costum.
A doua metodă este cea în care piepții sacoului sunt fixați de pânzeturi prin coasere și restul părților termocolate. Această metodă de confecționare e un standard înalt de calitate, oferind o structură excelentă în punctele-cheie.
Cea de a treia metodă de confecționare este cea prin coaserea integrală a pânzeturilor din interior de stofă. Această tehnică se regăsește la cele mai bune costume la nivel mondial și este realizată adesea manual.
3. Croiala pe măsură
În termeni tehnici, croiala reprezintă un proces de confecție și presupune proiectarea și tăierea stofelor în vederea coaserii; fiind crucială în cazul unui costum, trebuie amintită. Croiala unui costum la comandă poate fi făcută modificând-o pe cea a unui costum-etalon sau poate fi desenată pornind strict de la măsurile clientului.
Prima tehnică, cea în care clientul probează un costum gata făcut care i se potrivește cel mai bine și cere anumite modificări, se numește made-to-measure. Este cea mai eficientă soluție pentru costumele la comandă, dar nu se potrivește tuturor tipurilor de corp.
A doua metodă, cea în care clientului i se iau măsurile și croitorul îi desenează de la zero un tipar unic (ca în imagine), se numește bespoke. Această manieră este mai degrabă o artă și implică multă muncă manuală, ce se regăsește în detalii precum butoniere manuale, căptușeli cusute de mână și multe altele.
Metoda tradițională de confecționare a unui costum bespoke este departe de ceea ce s-ar putea numi eficiență. E nevoie de mult timp și atenție, atât din partea croitorului, cât și din cea a clientului, pentru un costum bespoke desăvârșit.
Între pretențiile tradiționalului Bespoke și dezavantajele unui made-to-measure prea comercial, serviciul nostru S-Bespoke este metoda ingenioasă ce răspunde tuturor cerințelor. Aruncă o privire AICI. Iar dacă vrei și tu un costum bun, te așteptăm la o cafea pe Strada Frumoasă 52.