ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Cravata bărbatului stilat: 5 modele de avut în garderobă

Așa cum scriam într-un articol AICI, cravata rămâne unul dintre puținele însemne ale cochetăriei masculine. Primele cravate-eșarfe din istorie se pot vedea la gâtul soldaților de pe Columna lui Traian.

Prin veacul al XVII-lea, în timpul Războiului de Treizeci de Ani, regele Ludovic al XIV-lea al Franței și-a strâns un regiment de cavalerie alcătuit numai din croați. Ca semn distinctiv, acești călăreți purtau panglici legate la gât, pe care francezii le-au botezat, printr-o figură semantică, „croate“, cu numele posesorilor lor, iar apoi „cravate“, stabilind o legătură între accesoriul cu pricina și poporul croat.

Noul accesoriu s-a răspândit în zorii veacului al XIX-lea, fiind purtat de inși precum James Belcher sau Beau Brummell, ducând astfel la popularizarea lui. La sfârșitul secolului, cravata era deja un simbol al apartenenței la cluburile englezești, iar după prima conflagrație mondială a luat înfățișarea pe care o cunoaștem astăzi. În zilele noastre, Drake’s la Londra, E. Marinella la Napoli și Charvet la Paris sunt cei mai vestiți cravatieri de pe bătrânul continent.

Ca accesoriu, cravata oferă posibilitatea bărbaților să își personalizeze ținuta după plac. Cu toate că în ultimul timp, iar pandemia a contribuit major la asta, cravata este un accesoriu a cărui importanță s-a diminuat, totuși rămâne o piesă esențială pentru evenimente de neocolit în viața unui bărbat. Interviu pentru job, nunți, înmormântări, întâlniri de afaceri sau sărbători festive, toate sunt ocazii care cer în mod tradițional să porți cravată.

În articolul de azi, am pregătit o listă cu 5 modele de cravată, care constituție fundația cu care este imposibil să dai greș.

CRAVATA NEAGRĂ
Este cel mai formal model de cravată. Specificul ei este dat de sobrietatea culorii. Este recomandată pentru ținutele de seară, precum evenimente de gală, de ceremonie sau festivități diverse. În timpul zilei, ea poate fi purtată la înmormântare sau de către gărzile de corp ale demnitarilor. Este cravata pe care o vei purta cel mai rar, dar ea nu are voie să lipsească din dulapul tău. De aceea, ideal ar fi să investești într-o piesă din mătase mată, croită manual, la comandă. Astfel de servicii exclusiviste există și în România.

CRAVATA DIN GRENADINĂ
Grenadina este un tip de mătase specială, produsă cu precădere în Italia, din care se confecționează cele mai elegante cravate. Complexitatea procesului de obținere a mătăsii face ca și cravatele aferente să aibă un preț peste medie. Cravatele din grenadină pot fi întâlnite într-o varietate largă de modele, dar cele mai uzuale sunt cele uni, precum bleumarin sau gri închis. Grenadina este opțiunea care se potrivește de minune pentru orice cod verstimentar formal sau semiformal, cum ar fi mediul de afaceri, cel corporatist sau cel universitar.

CRAVATA ÎN DUNGI
Este modelul care provine din societatea aristocratică britanică. Specificul dungilor obișnuia să indice apartenența la un club, regiment sau categorie profesională, precum marina regală sau cea comercială. Tradițional, modelul original britanic are dungi plecând de la umărul stâng spre șoldul drept (semnificând „de la inimă la spadă“). Pe când modelul dungat american, din dorința de inovare, inversează direcția: pleacă de la umărul drept către șoldul stâng. Indiferent de opțiunea ta, acest model este optim pentru ținutele business formal și smart casual. În funcție de coloritul dungilor, trebuie să alegi și culoarea batistei de piept. Cel mai sigur este să asortezi batista la cămașă.

CRAVATA CU PICĂȚELE
Prin picățele înțelegem orice model geometric mărunt și regulat, precum punctulețe, buline, modelul lacrimă sau modelul macclesfield. Ca să fii sigur că faci alegerea bună, alege picățele suficient de discrete încât să nu obosească ochii. Asta îți dă libertate să supralicitezi puțin modelele sacoului și ale cămășii, dacă simți nevoia. Dintre toate, modelul cu picățele e, poate, cel care te ajută să obții cel mai ușor versatilitatea ținutelor tale.

CRAVATA TRICOTATĂ
E cel mai casual model de cravată. La origine, cravata tricotată era folosită pentru ieșirile în afara orașului, în zonele cu decor rustic. Era mai ieftină decât cravatele scumpe de mătase și, astfel, era accesibilă pentru bărbații cu bugete reduse. Astăzi ea a devenit o piesă chic pentru bărbatul urban, menită să îi complimenteze ținuta. Poate fi confecționată din fibre sintetice, bumbac sau mătase și se remarcă prin textura ei unică. Se potrivește cu orice jachetă în carouri, cămăși cu caroiaje, cardigane, pantaloni din reiat sau jeanși și încălțăminte ușoară. Alt avantaj al cravatei tricotate este că nu se șifonează. Pont: alege întotdeauna un nod simplu (four-in-hand); cravata fiind deja groasă, un nod mai complex va arăta grosolan la gâtul tău. Și alt pont: stai departe de cleme sau ace de cravată; ele sunt un semn al eleganței, or cravata tricotată se află la polul opus.

Așadar, cravata este accesoriul care te ajută să emani și să comanzi respect. Ea spune multe despre starea de spirit cu care te afișezi în public. Purtarea unei cravate bine alese poate da o turnură neașteptată costumui tău. Orice bărbat poate „trage“ un costum pe el, dar selecția accesoriilor, și în primul rând a cravatei, face diferența care te va propulsa în față.