ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Costumul negru: un fals prieten?

În labirintul modei, costumul negru pare o alegere sigură atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar ascunde capcane sub eleganța sa. Întrebarea e: poate fi cu adevărat un aliat de încredere sau doar un paravan pentru limitările sale?

Adevărul e că, de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, negrul a fost aproape singura culoare purtată de bărbații înstăriți, atât pe timpul zilei, cât și la ceas de seară. În secolul al XX-lea, odată cu apariția modei, locul său a fost amenințat de culorile bleumarin și gri-cărbune, despre care am scris mai multe AICI.

După al Doilea Război Mondial, negrul și-a restrâns prezența doar la sărbători și la funeralii. Totuși, a revenit în forță în anii ’90, odată cu afirmarea marilor designeri, ca Tom Ford, sau a filmelor de la Hollywood cu James Bond.

Deși este considerat o piesă esențială, costumul negru poate îngrădi individualitatea și creativitatea. Așadar, dacă și tu te întrebi cum poți evita să fii prizonierul unui stil monoton și previzibil, vezi mai jos 5 argumente contra costumului negru, pe care ar trebui să le iei în considerare!

1. MONOTONIE VESTIMENTARĂ
Costumul negru uniformizează ținuta, limitându-ți posibilitatea de a te exprima în mod creativ și de a-ți evidenția personalitatea. Optând mereu pentru aceeași culoare, riști să te pierzi în mulțime și să fii greu de remarcat într-un mediu în care originalitatea este apreciată.

2. LIPSA DE VIAȚĂ
În ciuda reputației sale de a fi „o alegere sigură“ în orice ocazie, costumul negru poate fi dificil de adaptat într-o gamă largă de situații. În loc să te ajute să te evidențiezi, s-ar putea să te restricționeze într-un cadru rigid, bacovian. Lipsa de viață și spectrul morții este potențat cel mai bine de negru. Călugării îmbracă straie negre ca simbol al ieșirii lor din lume. Or, tu nu vrei asta!

3. ACCENTUAREA DEFECTELOR
Negrul este o culoare care atrage lumina și poate evidenția micile imperfecțiuni ale corpului sau ale stofei. Ce-i drept, există falsa convingere că negrul te face să pari mai slab. Dar adevărul este că… cu cât încerci să-ți maschezi mai mult defectele, cu atât ele sar mai repede în ochi! Astfel, un costum negru s-ar putea să-ți submineze încrederea în loc să te facă să te simți elegant și sigur pe tine.

4. ABSENȚA DINAMISMULUI
Costumul negru te poate face să pari mai rigid, scorțos și învechit decât ți-ai dori. În timp ce unele evenimente ultraformale sau nefericite necesită o abordare mai sobră, există și momente în care un strop de culoare poate fi benefic pentru a te remarca într-un mod ludic.

5. LIMITĂRI ÎN COMBINARE
Negru pe negru poate fi o alegere elegantă, dar poate deveni plictisitoare și lipsită de impact. Încercând să combini alte piese cu un costum negru, te poți izbi de dificultăți în găsirea unor nuanțe care să se potrivească în mod armonios. Asta îți poate restricționa opțiunile și creativitatea.

În concluzie, costumul negru e ideal pentru evenimentele conservatoare, care se țin după apusul soarelui. Totuși, el poate deveni un fals prieten dacă te atașezi excesiv de el. Explorarea și diversificarea garderobei te poate ajuta să-ți descoperi un stil autentic. Astfel, te vei simți încrezător în orice context social. Iar pentru asta, poți începe cu garderoba-capsulă, despre care găsești mai multe AICI.

Tu unde ai purtat ultima oară un costum negru?