ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Costumul de vară: soluția în sezonul estival

Vara e sezonul care pune cel mai tare la încercare principiile vestimentației clasice. Într-o lume aflată în plină „casualizare“, orientarea spre tricou și pantaloni scurți pare cea mai comodă opțiune. Totuși, în mediile de business mai conservatoare, temperaturile caniculare nu sunt un argument care să permită scăderea gradului de formalitate. Și atunci, ce rămâne de făcut?

În prezentul articol, îți explicăm care sunt țesăturile ideale pentru un costum de vară – soluția ta în sezonul estival!

1. LÂNA
Firește, nu este vorba despre lâna groasă, la care probabil te gândești. Toți bărbații care au probat un costum italian, semicăptușit, vaporos, aproape transparent, au rămas uimiți să constate că acest material ușor se așază la fel de bine ca acela al costumului de toamnă. Purtătorul poate simți aerul rece în jurul picioarelor, iar mânecile sunt atât de subțiri, încât manșeta cămășii pare grea și rigidă.

Da, vorbim despre lână, dar despre una care lasă corpul să respire! Optează pentru o variantă tropicală (fresco) sau un Super 180, de exemplu, și fii sigur că vei traversa vara în confort, fără să te șifonezi prea tare. Se poate purta la birou, în întâlnirile de afaceri sau la un cocktail diurn.

2. CAȘMIRUL
Dacă te gândești la cașmir numai ca la un material de lână călduros și moale, atunci află că există și variante ușoare, de vară. Deși au consistență, sunt răcoroase și deosebit de agreabile la purtare. Cașmirul nu este la fel de rezistent ca lâna, de exemplu, dar își păstrează forma mai bine decât bumbacul ori inul. De aceea, spre deosebire de costumul din lână, îți sugerăm cașmirul dacă petreci mai mult timp în picioare.

3. MOHAIRUL
Mohairul, precum cașmirul, e tors din lâna unei capre, apoi este țesut. Este un material granular, extrem de elastic și se șifonează mai greu chiar și decât lâna merinos! Din cauza luciului atât de specific, majoritatea bărbaților consideră mohairul ca fiind prea sofisticat, dedicat exclusiv costumelor de gală și ceremonie. În realitate, acest luciu caracteristic oferă noblețe mohairului și, nu de puține ori, poate fi purtat pe timp de zi. Totuși, el nu se găsește prea des în garderoba domnilor urbani. Tu poți fi diferit!

3. MĂTASEA
Multor bărbați le vine greu să se gândească la mătase ca la un material potrivit pentru costume, poate fiindcă majoritatea îl asociază cu delicatele eșarfe Hermès sau cu papioanele marca Gucci. În realitate, mătasea vopsită în culori estivale e perfectă pentru costumele de vară. Italienii sunt maeștrii Europei în obținerea și prelucrarea acestui material luxuriant. Tot lor le revine meritul de a-l fi popularizat. Purtarea unui costum din mătase poate părea excentric pentru activități cotidiene, însă devine excelent îndată ce se lasă seara.

4. BUMBACUL
Bumbacul e răcoros la temperaturi fierbinți, fiind astfel ideal pentru costumele ușoare. Cu toate astea, dezavantajul acestor piese de vară, care au în mod obișnuit o culoare deschisă, e acela că se șifonează ușor, trăsătură care influențează forma costumului. În general, zona coatelor și a genunchilor sunt primele vizate, făcând ca linia costumului să aibă serios de suferit. Din experiența noastră, am observat că bărbații fie suportă acest neajuns datorită senzației plăcute pe care o au când poartă bumbacul, fie nici măcar nu consideră asta ca fiind un dezavantaj…

5. INUL
Părerile privitoare la in sunt împărțite. Aripa conservatoare îl socotește un material potrivit numai pentru batistele de buzunar. Aripa de avangardă consideră că inul este grozav datorită acelor crețuri care îl disting. Indiferent cine e mai aproape de adevăr, cert este că inul irlandez pare cel mai lăudat. Întrucât inul se șifonează mai ușor decât bumbacul, iar cutele sale nu cedează, el nu se folosește prea des în croitoria clasică. Așadar, fibrele vegetale din in pot fi o opțiune valabilă pentru tine dacă nu te deranjează aspectul șifonat de la natură.

Pentru diversitate, există și unele amestecuri de lână cu in, lână cu in și mătase, respectiv lână cu mohair.

În concluzie, lâna, cașmirul, mohairul, bumbacul și inul sunt cele cinci țesături de bază pentru un costum de vară, care fac față cu brio temperaturilor fierbiți. Astfel, tu te vei simți confortabil și elegant indiferent de condițiile meteo care câteodată… devin ostile pentru un bărbat stilat. Iar dacă vrei să adâncești tainele țesăturilor, aruncă o privire pe cele mai apreciate cărți din domeniu, ca Gentleman, de Bernhard Roetzel, care ne-a inspirat și pe noi în compunerea prezentului articol.