Codurile vestimentare sunt linii de ghidaj care te ajută să te îmbraci corespunzător în anumite împrejurări ale vieții, să te integrezi în peisaj și să respecți gazda evenimentului la care iei parte. Altfel spus, aceste coduri reprezintă un set de reguli pentru alegerea hainelor la nivelul adecvat de formalitate. De regulă, pe invitație este specificat codul aferent. Încălcarea lui înseamnă nesocotirea normelor de conduită în societate.
În ordinea descrescătoare a gradului de formalitate, simplificând lucrurile, există white tie, urmată de black tie. De la aceste coduri nu se pot abate decât militarii sau clerul, dar și persoanele în port național sau uniformă academică. Nivelul de eleganță coboară apoi spre business formal, business casual, smart casual și, în sfârșit, casual.
Ești un bărbat grăbit și nu ai răbdare să întorci pe dos tot internetul pentru informația de care ai nevoie? Ți-am pregătit mai jos cea mai concentrată sinteză, care vine să răspundă nevoilor tale!
1. WHITE TIE
Mai e cunoscut și sub numele de cravate blanc sau, mai pe românește, ținută de gală. Este cea mai somptuoasă ținută masculină, iar majoritatea bărbaților nici nu ajung să o poarte măcar o dată în viață. Dacă totuși ai primi o invitație pe care scrie „white tie mandatory“, află că ținuta avută în vedere se compune din frac negru, purtat descheiat, pantaloni din aceeași stofă, cu vipușcă laterală, cămașă cu plastron și guler rândunică, vestă albă low-cut, pantofi opera pumps și, când ieși afară, palton negru. Ca accesorii, se impun papionul negru înnodat manual, batista albă de buzunar și butoni de cea mai bună calitate. Mănușile albe au devenit opționale în ziua de astăzi; ele pot fi purtate în timpul dansului, dar se dau jos la masă. Acest dress code e destinat pentru dineurile la Casa Regală, pentru nunțile de lux sau pentru balurile vieneze.
2. BLACK TIE
Despre acest dress code, am scris un articol detaliat AICI. Sintetizând, smochingul este perceput ca o ținută de ceremonie. Pe invitațiile cu un cod vestimentar impus, îl mai poți întâlni și sub numele de cravate noir. E negru ori albastru-închis, cu nasturi înveliți în satin, cu rever ascuțit sau guler șal, și buzunare tăiate, fără clape. Pantalonii au o vipușcă de mătase pe cusătura laterală. La acestea se adaugă o vestă la culoare, cămașă cu plastron, brâu spaniol și papion negru, înnodat manual. Pantalonii se asortează cu șosete negre de mătase și pantofi de lac. Acest dress code e destinat pentru ceremonii, nunți ori înmormântări. Deși pare foarte formal, permite unele variații în comparație cu white tie, care are o alcătuire fixă.
3. BUSINESS FORMAL
Acest dress code are o structură cunoscută ție: sacou și pantaloni din aceeași stofă. Din punct de vedere cromatic, stofa aleasă poate fi neagră, bleumarin sau gri închis. Se poartă cu cămăși albe, bleu sau roz pal. Pantofii Oxford, Derby, Monk sau chiar Loafers, negri sau maro, sunt opțiuni perfecte pentru acest cod vestimentar. Ca accesorii, poți opta pentru tot „arsenalul“ bărbătesc, adică o cravată, batistă de buzunar, ceas și niște butoni. Atenție: ceasul și butonii nu se poartă niciodată simultan. Motivul: sunt prea multe metale adunate pe un spațiu prea restrâns, cu atât mai mult dacă porți și ve(i)r(e)gh(r)eta!
4. BUSINESS CASUAL
Acest cod vestimentar se află în strânsă legătură cu business formal, dar îți oferă mai multă libertate. Ține minte: structura aici este sacou și pantaloni în contrast. Dacă nu dorești sacou, un blazer cu nasturi metalici poate fi o opțiune grozavă. Libertatea constă în faptul că poți înlocui cămașa uni cu o cămașă în carouri… sau cu un pulover, maletă ori tricou polo. De asemenea, poți schimba pantalonii din stofă pe o pereche din bumbac. Ca încălțăminte, poți „merge“ pe orice pantof din piele, cu șiret sau catarame, la fel ca la business formal. Ceea ce se permite în plus sunt pantofii din piele întoarsă și cei cu perforații decorative (brogues).
5. SMART CASUAL
E codul preferat astăzi de majoritatea bărbaților. Smart casual este în strânsă legătură cu business casual, dar îți oferă și mai multă libertate. Practic, e stilul-tampon între eleganță și relaxare. Libertatea constă în faptul că primești o alternativă bună la sacou. Acum ești liber să optezi între vestă cu fermoar, cardigan sau geacă de piele. Observă că… cu cât nivelul de formalitate scade, cu atât numărul de piese cu care poți jongla crește. Astfel, din recuzita acestui cod fac parte piese precum cămășile de in sau bumbac, puloverul, maleta, pantalonii chino sau blugii. Ca accesorii, poți purta acele accesorii care îți fac plăcere.
6. CASUAL
Iată cel mai relaxat cod vestimentar. Se aseamănă cu smart casual, dar fără sacou. Stilul casual a apărut din nevoia oamenilor de a arăta bine chiar și atunci când ies la plimbare sau merg la piață. Se compune din haine cu alură chic, un pic sport, multifuncționale, lipsite de pretenții, destructurate, cu croieli simple. Tricoul cu sau fără imprimeu, blugii, cămașa sport, maleta, pantalonii chino și pantofii sneakers fac parte din recuzita obișnuită a acestui cod urban. În principiu, cam tot ce se găsește prin dulapul tău (mai puțin costumul de nuntă și pantofii de lac) intră în categoria „casual“. Accesorizarea este și ea flexibilă, dar depășirea măsurii te poate face să cazi în derizoriu.
Iată, așadar, cele șase dress code-uri pe care orice bărbat ar trebui să le cunoască. Asta nu înseamnă că nu pot apărea interferențe între coduri, mai ales în țara noastră, unde educarea consumatorului se află într-un proces abia început. Miza unor sinteze ca aceasta este tocmai să risipească confuziile nedorite.