ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Ce înseamnă sprezzatura? Nimic nu e ceea ce pare

Ai văzut vreodată bărbați purtând pantaloni suflecați, pantofi desfăcuți, manșete descheiate sub sacou ori cu o mănușă în buzunarul paltonului? Probabil ai tras concluzia că asemenea specimene se găsesc doar la prezentările de modă sau la Pitti Uomo, în Italia…

Adevărul e că oricine poate sparge regulile vestimentației clasice, dar nu toți reușesc s-o facă cu nonșalanță și cu naturalețe. În lumea pasionaților de haine, această nonșalanță se numește sprezzatura și despre asta vom vorbi în acest articol.

Ce înseamnă sprezzatura? E ușor de observat, dar greu de descris! Sprezzatura este purtarea hainelor cu o neglijență studiată. Istoric, termenul provine din pictura renascentinstă, dar care astăzi a migrat în lumea hainelor. Carry Grant, Ducele de Windsor, Gianni Agnelli sau George Clooney au un numitor comun în vestimentația lor. Ei au această abordare relaxată cu care-și pun hainele pe ei de parcă nu-i interesează, dar totuși le stă bine.

Cunoscând regulile vestimentației clasice, dar și așteptările societății, adevărații cunoscători reușesc să dea un ton grațios stilului lor, chiar și când sunt nevoiți să respecte un dress code impus. Prin încălcarea regulilor, ei ajung să-și creeze un stil nou, fără să arate prea extravagant sau suprarealist. Deși unii spun că sprezzatura înseamnă „eleganță fără efort“, noi suntem de părere că de fapt presupune cel mai mare efort. A cunoaște la perfecție regulile clasice în materie de haine cere timp, dedicare și exigență de sine.

În ce cod vestimentar se încadrează cu precădere sprezzatura? Teoretic, ea poate fi aplicată oriunde. Acest moft vestimentar modern se regăsește mai ales la articolele provenind din fabricile de lux italiene, care pun accentul pe finețea materialelor și pe culoare. Deci, e destul de improbabil să obții acel efect de neglijență studiată cu haine din comerț, care sunt deja croite în mod neglijent din fabrică!

Niște exemple de ținute? O ținută cu sprezzatura ar putea include elemente clasice, dar combinate într-un mod neconvențional. De exemplu, poți purta un costum bine croit, pe care să-l accesorizezi cu o cravată puțin desfăcută sau să-ți arunci sacoul peste umăr într-un mod relaxat, încrezător.

Alt exemplu poate fi un sacou din tweed sau din catifea, purtat peste o cămașă simplă, cu guler răsucit, și o pereche de pantaloni de lână rulați. Și tot așa, ai prins ideea, internetul e plin de exemple.

Iubita ta vrea sprezzatura? O fustă midi vaporoasă, purtată cu o cămașă de bărbat sau un tricou oversized și ghete cu aspect uzat, iată alegerea ideală pentru un contrast subtil între eleganță și relaxare.

În concluzie, sprezzatura reprezintă o abordare elegantă, dar aparent nepăsătoare, a stilului vestimentar. Este despre a arăta impecabil și încrezător fără a părea că-ți pasă ce ai pe tine. Printr-un amestec de gust și dezinvoltură, sprezzatura emană o atitudine de siguranță de sine și stil personal unic. În fond, modul cum abordezi hainele spune ceva despre modul în care abordezi viața. Despre asta e sprezzatura. Spor!