ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Ce înseamnă quiet luxury: scurt ghid pentru împătimiții de haine

Pentru cei pasionați de haine, e adesea dificil să discearnă prin oceanul de opțiuni și să aleagă piesele care să reflecte eleganța și rafinamentul lor personal.

Ai căutat vreodată acea piesă perfectă, care să strălucească prin simplitate și finețe, dar te-ai simțit copleșit de opulența oferită de brandurile de lux, puternic maketate?

Aici intervine acest ghid despre conceptul de quiet luxury. El te va îndruma prin lumea hainelor, în căutarea pieselor care emană eleganță discretă și rafinament subtil. Vei afla atât plusurile, cât și minusurile acestui curent în plină ascensiune. Să începem!

CE ESTE QUIET LUXURY
Pe scurt, quiet luxury e o concepție care se bazează pe convingerea că poți arăta ca un milionar și fără să cheltuiești economiile casei la cumpărături. A luat naștere odată cu pandemia de COVID-19, când veniturile oamenilor au scăzut, dar dorința de a epata în haine scumpe s-a păstrat. Astfel, o nouă nișă a apărut, răspunzând la această nevoie din piață.

Produsul finit încurajează deci confortul și ascunde opulența, oferind însă indicii ale calității (pentru cunoscători). Astfel, quiet luxury se situează la polul opus față de conceptul de dandy, despre care am scris mai multe AICI. Uneori, quiet luxury și affordable luxury sunt folosite ca sinonime, ceea ce este discutabil. Producătorii de articole quiet luxury mențin un preț mai ridicat tocmai pentru ca piesele lor să nu ajungă la oricine.

CUM IDENTIFICI QUIET LUXURY
Concret, piesele simple, neutre și fără logouri stridente, confecționate din materiale în general premium reprezintă nucleul acestui concept. Paleta de culori este de obicei subtilă. Culorile primare și nuanțele pământii predomină în general. Alb, bej, gri, maro, bleumarin și negru sunt fundamentul acestui concept. Aceste culori sunt versatile și elegante, dând un iz sofisticat și atemporal.

Modelele pe țesături sunt aproape absente în quiet luxury, iar dacă apar, sunt foarte discrete. În spate stă ideea că într-o lume a modei foarte zgomotoasă, hainele discrete ies, paradoxal, mai mult în evidență. Modelele totuși folosite sunt dungile ultrafine, așa-numitul jacquard sau alte imprimeuri minimaliste, care nu încarcă prea tare ținuta.

QUIET LUXURY VS. STILUL CLASIC
În contrast cu quiet luxury, care încurajează consumul pe față, stilul clasic nu are pretenții comerciale. Stilul clasic se bazează pe combinația de materiale, culori și imprimeuri, care dau volum, adâncime și simetrie. Astfel, o ținută clasică poate fi compusă din piese de calitate găsite într-un secondhand, ceea ce nu se poate spune despre ținutele quiet luxury.

Urmărind volumul, adâncimea și simetria, ținutele în stil clasic pot fi obținute ușor, indiferent de dress code-ul ales. În schimb, quiet luxury promovează lejeritatea totală, iar prin asta își restrânge aria de acoperire la ținute casual și, eventual, smart casual. Așadar, dacă ești genul mai sobru și formal, îți va fi greu să-ți exprimi personalitatea prin ținute quiet luxury.

În concluzie, quiet luxury e un trend apărut din nevoia oamenilor de a epata în haine care arată scump, în condiții de criză economică și sanitară. Produsul finit încurajează deci confortul și ascunde opulența, oferind însă indicii ale calității (pentru cunoscători). Totuși, se bazează pe stimularea consumului, nu pe principii atemporale de estetică, iar asta desparte quiet luxury de stilul clasic masculin.