ZAVATE

MENU
RO/EN – BOOK A MEETINGBLOGFBIG

MENU

ROEN – BOOK A MEETINGBLOG

Ce înseamnă haine la comandă: MTM vs. Bespoke

Primim des întrebări de felul acesta: „Ce înseamnă MTM?“, „Ce înseamnă Bespoke?“, „Cum se face o haină la comandă?“, „Care e diferența dintre MTM și Bespoke?“

În primul rând, există două metode de a realiza un costum sau orice alt articol vestimentar la comandă:

  • Made-to-measure (MTM)
  • Bespoke

Elementul comun al celor două metode este faptul că, în ambele cazuri, se iau măsuri. În continuare, le vom detalia pe amândouă cât mai clar. Să luăm ca exemplu un sacou, dar ambele proceduri sunt valabile pentru toate articolele vestimentare (palton, vestă, cămașă, geacă, pantofi ș.a.m.d.).

Made-to-measure este un proces ce are la bază un etalon / costum cu măsuri standard. Primul pas constă în luarea măsurilor corpului. Cum spuneam mai sus, e nevoie de un etalon. Cum funcționează?

Persoana în cauză trebuie să probeze mai multe costume standard până când specialistul găsește o mărime care e cât mai aproape de dimensiunile corpului. După ce se stabilește etalonul, se trece la partea de ajustări. Aici apare elementul de măsurătoare sau de… „la comandă“ al unui produs realizat MTM. Specialistul stabilește alături de clientul său zonele / părțile sacoului ce vor fi modificate. Exemple sunt: zona umerilor (ajustări cu + sau –), pieptul, brațele, talia, șoldul, toate cu modificări în plus sau minus de câțiva centimetri. Aceste alterații sunt notate pe o fișă de comandă ce va fi trimisă unei fabrici, la departamentul de MTM. Pe aceeași fișă de comandă sunt scrise și elementele de personalizare ale hainei. Mai precis, clientul își alege materialul, tipul de rever, lățimea acestuia, numărul de nasturi și modelul acestora, tipul buzunarelor, căptușeala și alte câteva detalii.

Haina made-to-measure nu este un articol cu dimensiuni standard, modificat apoi. Din contră, se croiește după dimensiunile etalonului în care a fost încadrat clientul, plus acele ajustări ce au fost făcute ulterior. Aproape toate operațiunile făcute în fabrică sunt automatizate. După aproximativ patru săptămâni, clientul este invitat să probeze sacoul. Nu vorbesc aici despre o probă intermediară, întrucât acel produs este în proporție de 95% finalizat, excepție făcând de obicei pantalonul, a cărui lungime se stabilește spre sfârșit.

Să trecem acum la cea de-a doua metodă: Bespoke.

Acest procedeu e mult mai laborios decât MTM. Și aici, punctul de plecare este cel al măsurătorilor. De această dată însă, măsurile sunt luate direct pe corp, fără a se folosi vreun etalon / costum standardizat. În general, pentru un sacou, sunt luate în jur de 15 măsurători. La fel de importante ca cifrele sunt conformația corpului și postura. De exemplu, dacă spatele este curbat, sacoul va fi croit în așa fel, încât să mascheze și să echilibreze vizual acele imperfecțiuni. După ce avem toate datele necesare, ne apucăm de treabă. Procesul de manufacturare al unui produs bespoke nu este realizat în fabrică. Aici, „mâna“ celor care lucrează și măiestria dobândită în ani dau valoare hainei.

Acum deja clientul nu mai e încadrat într-un standard, dimpotrivă, fiecare corp va avea propriul tipar, astfel încât haina să-i urmărească îndeaproape silueta. Deoarece confortul și fitting-ul sunt foarte importante, se lucrează din aproape în aproape, iar acest lucru presupune două, trei, uneori chiar patru probe intermediare. La finalul acestui proces, vei avea o haină desenată, croită și făcută exact după nevoile, dorințele și particularitățile tale anatomice.

Timpul de execuție al unui costum este de circa 5 – 6 săptămâni. Firește, și în sistemul Bespoke există etapa de personalizare, care e mai complexă decât la MTM. Fiind lucrate de mână, hainele sunt personalizate mult mai amănunțit. Un exemplu este reverul sacoului. Pe lângă formă (drept, ascuțit, șal) și dimensiunea acestuia, se pot stabili și alte particularități, cum ar fi lungimea, curbura, cazura. Toate elementele ce țin atât de confort, cât și de design (buzunare, șlițuri, manșete, betelie) sunt gândite în profunzime.

MTM-ul presupune un control de nivel mediu atunci când vine vorba de fitting, confort sau felul în care șade haina. Acest lucru se întâmplă deoarece la baza lui stau niște tipare predefinite, care sunt îmbinate, aranjate între ele, în așa fel încât să nu iasă din „etalon“. De cele mai multe ori, după ce iese din fabrică, haina va necesita modificări (și nu tocmai minore).

Sistemul Bespoke, pe de altă parte, presupune controlul total asupra fiecărui element de design, construcție și fitting. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită metodei de lucru, a probelor intermediare și a dialogului permanent între client și specialist. Atât prețul, cât și timpul de realizare este mai mare pentru un produs bespoke, luând în calcul și toate probele intermediare.

Așadar, cum deosebești hainele MTM de cele Bespoke?

Există multe particularități care te pot ajuta să-ți dai seama dacă haina la comandă pe care ți-o faci este MTM sau Bespoke. Enumerăm doar două, poate cele mai importante și mai evidente:

  • Dacă măsurile ți se iau direct pe corp, fără vreun etalon predefinit, atunci începutul este bun.
  • Probele! Sunt extrem de importante. Dacă nu există, nu e bespoke. Dar atenție! Când te duci să faci o probă, mai ales dacă e vorba de prima probă, sacoul nu trebuie să aibă butonierele făcute, reverul așezat, mânecile puse, căptușeala, buzunarele și, în general, aproape nimic nu e cusut „la gata“. De asta i se spune „probă“.

În concluzie, hainele MTM vor sta mult mai bine pe tine decât cele ready-to-wear (luate de gata, din magazin), însă nu reprezintă potrivirea perfectă pe corpul tău. În schimb, metoda Bespoke este singura ce asigură maximum de potrivire pe care o haină o poate oferi, prin urmare te vei simți și vei arăta impecabil.

Pagini întregi merită scrise despre metoda Bespoke, dar, cum suntem oameni ai faptelor, te invităm la un „dialog bespoke“ în atelierul nostru. Programează acum o vizită, completând formularul AICI, și hai să vezi ce înseamnă cu adevărat o haină la comandă! Cafeaua e din partea casei. Ce mai aștepți?

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2022 ZAVATE

Designed BY VISUAL MACHINE