Ce înseamnă haină la comandă MTM vs Bespoke

Primesc des întrebări de genul: “Ce înseamnă MTM?” “Ce înseamnă Bespoke?” “Cum se realizează o haină la comandă?” “Care este diferența dintre MTM și Bespoke?” 


În primul rând, există două metode de a realiza un costum, sau orice alt articol vestimentar la comandă

1.          Made to measure (MTM)

2.          Bespoke


Elementul comun celor două metode este faptul că în ambele cazuri se iau măsuri. În continuare le voi detalia cât mai clar și la obiect pe ambele. Voi lua ca exemplu un sacou, dar ambele proceduri sunt valabile pentru toate articolele vestimentare (palton, vestă, cămașă, geacă, pantofi ș.a.m.d).


Made to measure este un proces ce are la bază un etalon/ costum cu măsuri standard. Primul pas constă în luarea măsurilor corpului. Așa cum spuneam mai sus, este nevoie de un etalon. Cum funcționează?


Persoana în cauză va trebui să probeze mai multe costume standard până când specialistul va găsi o mărime care este cât mai aproape de dimensiunile corpului. După ce se stabilește etalonul se trece la partea de alterații. Aici apare elementul de măsurătoare, sau de “la comandă” al unui produs realizat MTM. Consilierul sau specialistul stabilește împreună cu al sau client zonele/ părțile sacoului ce vor fi modificate. Câteva exemple sunt: zona umerilor – alterații cu + sau -, pieptul, brațele, talia, șoldul, la fel, toate cu modificări în plus sau minus de câțiva centimetri. Toate aceste alterații sunt trecute pe o fișă de comandă ce va fi trimisă către o fabrică, mai exact către departamentul de MTM. Pe aceeași fișă de comandă sunt trecute și elementele de personalizare ale hainei. Mai exact, clientul își alege materialul, tipul de rever, lățimea acestuia, numărul de nasturi și modelul acestora, tipul buzunarelor, căptușeala și alte câteva detalii.


Haina made to measure nu este o haină cu dimensiuni standard apoi modificată; din contră, ea se croiește după dimensiunile etalonului în care a fost încadrat clientul, plus acele ajustări ce au fost făcute ulterior. Aproape toate operațiunile făcute în fabrică sunt automatizate. După aproximativ 4 săptămâni, clientul este chemat să-și probeze sacoul. Nu vorbesc aici despre o probă intermediară, întrucât acel produs este în proporție de 95% finalizat, excepție făcând de obicei pantalonul, a cărui lungime se stabilește la final.


Trecem acum la cea de-a doua metodă, Bespoke.

Acest procedeu este mult mai complex și mai laborios decât MTM. Și aici punctul de plecare este cel al măsurătorilor. De această dată însă, măsurile sunt luate direct pe corp, fără a se folosi vreun etalon/ costum standardizat. În general pentru un sacou sunt luate în jur de 15 măsurători. La fel de importate ca cifrele sunt conformația corpului și postura. De exemplu: dacă spatele este curbat, sacoul va fi croit în așa fel încât să mascheze și să echilibreze vizual acele imperfecțiuni. După ce avem toate datele necesare ne apucăm de treabă. Procesul de manufacturare al unui produs bespoke nu este realizat în fabrică.  Aici, “mana” celor care lucrează și măiestria lor au impact și dau valoare hainei. 

După cum spuneam, clientul nu mai este încadrat într-un standard, dimpotrivă, fiecare corp va avea propriul tipar, în așa fel încât haina să-i urmărească îndeaproape liniile. Deoarece confortul și fitting-ul sunt foarte importante, se lucrează din aproape în aproape, iar acest lucru presupune două, trei, uneori chiar patru probe intermediare. La finalul acestui process vei avea o haină desenată, croită și făcută exact după nevoile, dorințele și particularitalie tale.

Timpul de execuție al unui costum este în jur de 4 -5 săptămâni.

Bineînțeles că și în procesul Bespoke există etapa de personalizare, care este mai complexă decât cea de la MTM. Fiind lucrate de mână, hainele sunt personalizate mult mai în amănunt. Un exemplu este reverul sacoului. Pe lângă formă (drept, ascuțit, șal) și dimensiunea acestuia, se pot stabili și alte particularități, cum ar fi lungimea, curbura, cazura. Toate elementele ce țin atât de confort cât și de design: buzunare, șlițuri, manșete, betelia, ș.a.m.d sunt gândite în profunzime.

MTM-ul presupune un control de nivel mediu atunci când vine vorba de fitting, confort sau felul în care se așează haina. Acest lucru se întâmplă deoarece la baza lui stau niște tipare predefinite, care sunt îmbinate, aranjate între ele, în așa fel încât să nu iasă din “etalon”. De cele mai multe ori, după ce iese din fabrică, haina va necesita modificări și nu neapărat minore.

Bespoke-ul pe de altă parte, presupune controlul total asupra fiecărui element de design, construcție și fitting, dând astfel un plus de valoare hainei. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită metodei de lucru, probelor intermediare și dialogului permanent între client și specialist.

Atât prețul cât și timpul de realizare este mai mare pentru un produs bespoke, aici iau în calcul și toate probele intermediare.

Cel mai mare dezavantaj din punctul meu de vedere este faptul că de cele mai multe ori, termenul Bespoke este folosit într-un context în care hainele sunt făcute într-o fabrică. Această metodă de lucru are nevoie de abilitățile, cunoștințele și meșteșugul unor oameni specializați. Este aproape o artă.

Nu știu dacă asta intră în categoria dezavantaj, dar cu siguranță este un aspect negativ, și anume faptul că există multe brand-uri, ateliere care spun, se promovează că fac bespoke, dar nu respectă această tehnică.

Așadar, cum diferențiezi hainele MTM de cele Bespoke? 

Există multe particularități care te pot ajuta să-ți dai seama dacă haina la comandă pe care ți-o faci este MTM sau Bespoke. Voi enumera doar două, pe care le consider cele mai importante și evidente: 

1. Dacă măsurile ți se iau direct pe corp, fără vreun etalon, atunci începutul e bun.

2. PROBELE! Extrem de importante. Dacă nu există, nu e bespoke. Atenție! Când te duci să faci o probă, mai ales daca e vorba de prima probă, sacoul nu trebuie să aibă butonierele făcute, reverul gata, mânecile puse, căptușeala, buzunarele, aproape nimic nu este cusut la gata. De asta i se spune probă.

În concluzie, hainele MTM vor sta mult mai bine pe tine decât cele Ready to wear (cumpărate din magazin), însă nu reprezintă potrivirea perfectă pe corpul tău. În schimb, metoda “Bespoke” este singura ce asigură maximul de potrivire pe care o haină o poate avea, prin urmare te vei simți și vei arăta impecabil.


Ar fi de scris pagini întregi despre aceste subiecte, în special despre bespoke, dar cum sunt un fan al lucrurilor personalizate, te invit la un “dialog bespoke” în atelierul nostru. Așadar, programează acum o vizită, completând formularul și hai să vezi ce înseamnă cu adevărat o haină la comandă!

Prima impresie chiar contează!

Creăm hainele combinând geometria, tăieturile și importanța fiecărui detaliu, într-un mod foarte personal. Abilitățile profesionale de lungă durată ale croitorilor noștri vor face ca fiecare bucată de îmbrăcăminte să fie unică, precum persoana care o poartă.


Informații

Tel: 0764.333.081

Email: [email protected]

Adresă

București, Sector 1

Șoseaua Nicolae Titulescu, nr. 1 

bl. A7 / ap. 111

Orar

L-V: 08:00 – 17:00