ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Cămașa la comandă: ce este și ce avantaje îți oferă

Cămașa este piesa vestimentară universală, indispensabilă în orice garderobă. Totuși, ea definește mai ales masculinitatea. Fie că o porți încheiată până sus, fie că o ții descheiată și cu mânecile suflecate, cămașa bine aleasă va transmite masculinitate și stil. Cămașa și-a început cariera ca lenjerie de corp, de aceea nu putea fi arătată în public, și se băga pe cap. A evoluat apoi către piesele bogate în dantele, ca după 1870 să apară versiunea cu nasturi în față și guler pliabil, din țesături tot mai fine, ca poplin, batist, oxford, piqué ori Sea Island.

Plănuiești să-ți înnoiești garderoba? În loc să-ți cumperi trei cămăși slab calitative, la un preț mic, mai bine îți comanzi una bună, la prețul pe care l-ai da pe celelalte trei împreună. O cămașă bună va rezista mai mulți ani decât trei ieftine, astfel costul pe purtare scade. Iată aici 9 avantaje ale unei cămăși la comandă:

1. Luarea măsurilor
Niciun trup nu e anatomic perfect. Dacă intri în categoria big & tall, lucrurile se complică și mai mult. De aceea, numai luarea măsurilor oferă garanția că viitoarea ta cămașă va urma fidel linia siluetei. Există șase măsuri esențiale de care croitorul tău trebuie să aibă grijă: circumferința pieptului, circumferința taliei, circumferința șoldurilor, lungimea brațelor (măsurate separat), lățimea spatelui și circumferința gâtului.

2. Balenele detașabile
O cămașă bună se cunoaște de la guler. Forma lui dă caracter feței cămășii. Pentru un plus de rigiditate, gulerul de calitate este dotat cu „săculeți“ dorsali, unde intră balenele detașabile, de obicei din plastic, dar eu ți le recomand pe cele din bronz. Balenele asigură o linie corespunzătoare gulerului și previn răsucirea în sus a vârfurilor. Acest aspect e foarte important când porți cămașa cu o cravată.

3. Platca din două bucăți
Știu că sună ciudat, dar majoritatea oamenilor au un umăr mai sus și altul mai jos. Or, rolul plătcii este acela de a ajusta perfect croiala cămășii la conformația purtătorului. A croi o platcă din două bucăți (care se întâlnesc la mijloc) asigură tocmai acoperirea acelei lipse de simetrie dintre umeri. Unii maeștri croitori pot croi plătci dintr-o bucată care arată totuși bine, dar sunt greu de găsit, așa că ai grijă la cine mergi!

4. Îmbinarea imprimeului la cusături
Îmbinarea dungilor sau a caroiajelor în principalele puncte de întâlnire ale cămășii (platcă, guler, mâneci, manșete) este esențială pentru a conferi armonie vizuală. În general, numai cămășile la comandă (și costumele custom-made) asigură această pretenție, deoarece implică mai mult material.

5. Orientarea manșetelor
Manșeta cămășii este alt element definitoriu. La cămășile mass market, manșeta vine în prelungirea mânecii (vertical), pe când la cămășile custom-made, manșeta este orientată perpendicular pe mânecă (orizontal, ca în imagine). Manșeta simplă, încheiată cu nasturi, e potrivită pentru ocazii informale, iar manșeta dublă (franțuzească), unită prin butoni, merge mai ales la ocazii formale. Unele ateliere oferă și manșete convertibile, ce pot fi încheiate în ambele feluri.

6. Pasul cusăturii
Cu cât cusătura cămășii are mai multe împunsături, cu atât va fi mai durabilă. În special în cazul cusăturilor duble paralele (la fentă), pasul mic al cusăturii împiedică materialul dintre cusături să se încrețească după spălare. Verifică să fie de minimum 7-8 împunsături pe centimetru.

7. Nasturii durabili
O cămașă de calitate impune nasturi din sidef (mother of pearl). Sideful este atât de dur, încât poate rupe acul mașinii de cusut. Așadar, îți recomandăm să porți cămăși cu nasturi durabili, cusuți manual.

8. Clinul cămășii
Mulți bărbați n-au nici în clin, nici în mânecă cu acest detaliu! Totuși, acea bucățică triunghiulară de material ce unește partea din spate a cămășii cu partea din față este esențială pentru a întări unghiul de unire dintre piept și spate. Cămășile din comerț omit mereu acest aspect. Tu l-ai observat până acum?

9. Coaserea monogramei
Monograma cămășii, ca semn de identificare, era foarte populară în trecut. Astăzi mai apare la bărbații atenți la detalii și poate fi realizată prin coasere manuală sau prin broderie computerizată. Este aplicată fie sub inimă, cum preferă școlile englezească și italiană, fie mai discret, pe manșetă (ca în imagine), cum indică școala americană.

Asigură-te de aceste 9 detalii când dai comandă de viitoarea ta cămașă și vei simți diferența pe pielea ta (la propriu). Odată cunoscute avantajele unui articol custom-made, nu te vei întoarce niciodată la produse luate de la raft!

Bonus! Dacă plănuiești să pleci într-un city break la Londra și vrei să-ți înnoiești garderoba, ține minte asta. În general, adresele de pe Savile Row (Anderson & Sheppard, H. Huntsman & Sons, Henry Poole & Co., Dege & Skinner, Gieves & Hawks, French & Stanbury, Kilgour) s-au specializat pe costume custom-made, iar cele de pe Jermyn Street (New & Lingwood, Turnbull & Asser, Harvie & Hudson, Hilditch & Key, T. M. Lewin, Thomas Pink) s-au specializat pe cămăși la comandă și pe pantofi. Spor!