ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Cămașa cu plastron: piesa clasică pentru ținuta de ceremonie

Așa cum scriam în alt articol AICI, cămașa e piesa vestimentară universală, nelipsită din orice garderobă. Totuși, ea definește mai ales masculinitatea. În articolul de față, luăm în analiză un tip special de cămașă, indispensabilă la o ținută de ceremonie. Aceasta este cămașa cu plastron!

Plastronul unei cămăși este partea din față, adesea apretată, a unei cămăși bărbătești. Ea e alcătuită din pliseuri care formează o garnitură ornamentală. Așa o recunoști cel mai ușor. Uneori, în adaptările moderne, pliseurile pot să lipsească (ca în imagine), fără ca asta să scadă totuși farmecul întregului.

Care sunt detaliile care însoțesc o cămașă cu plastron? În primul rând, fenta pentru butoni (ultraformală) sau fenta cu nasturi ascunși (formală). Cu cât gradul de formalitate crește, cu atât nasturii trebuie să rămână mai „la dos“. În al doilea rând, gulerul rândunică, cu colțuri scurte, pentru white tie, respectiv gulerul rechin, cu colțuri normale, pentru black tie. Primul pune în valoare foarte bine purtarea papionului, al doilea, purtarea cravatei. În al treilea rând, manșetele duble (franțuzești). Deși nu sunt obligatorii, ele sunt cele mai elegante și îți dau voie să porți butonii într-un stil care să te facă remarcat. Nu în ultimul rând, nasturii confecționați din perlă. Ei dau rafinament, subliniază statutul social și te ajută să te ridici la înălțimea momentului.

Din ce este confecționată o cămașă cu plastron? Bumbacul piqué este candidatul ideal la confecționarea ei. În ziua de azi, poți întâlni cămăși de nuntă făcute și din in (mai ales când evenimentul este organizat pe plajă, de pildă, și nu e formal). Totuși, dacă alegi să porți o cămașă cu plastron, bumbacul rămâne singurul material de calitate ce permite confecționarea pliseurilor frontale. Culoarea cămășii trebuie să fie albă, pentru un aspect curat, în armonie cu rochia miresei.

Care sunt dress code-urile pretabile pentru cămașa cu plastron? Fiind o piesă atât de elegantă, singurele coduri care o acceptă sunt white tie și black tie. Această cămașă este perfectă pentru costumul tău de nuntă, pentru un eveniment de seară sau pentru o gală de premiere.

Dacă te pregătești să fii mire, ia în considerare că s-ar putea să dai jos sacoul în timpul petrecerii. De aceea, e important ca și cămașa să fie croită după conformația corpului tău, ca să arăți impecabil indiferent de situație. Vrei să vezi testimoniale de la clienți de-ai noștri, care au trăit deja marele eveniment? Aruncă o privire pe pagina special dedicată AICI.

Așadar, orice ținută formală trebuie să includă, păstrând rigorile tradiției, o cămașă cu plastron. Varietatea de bumbac, culoarea fixă, aspectul inconfundabil și dress code-ul specific sunt elementele ce scot în evidență acest tip de cămașă în oceanul de cămăși de pe piață. Pare pretențioasă, dar asta fiindcă nu se îmbracă decât la evenimente cu pretenții!

Tu ai purta(t) la nunta ta o cămașă cu plastron?