ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

Black tie: ABC-ul ținutei de ceremonie

Smoching, black tie sau tuxedo… De câte ori n-ai auzit aceste cuvinte folosite pentru același cod vestimentar? Sunt ele identice? Au o origine comună? Se îmbracă la fel? În acest articol, îți vom explica ABC-ul ținutei de ceremonie în punctele ei esențiale. Să începem!

Legenda spune că renumitul croitor la curtea regală, Henry Poole (firma lui există și astăzi pe Savile Row), la cererea Prințului de Wales, a proiectat versiunea mai puțin formală a fracului. Sacoul fracului a fost scurtat, și-a păstrat culoarea neagră și a fost combinat cu pantaloni drepți. Varianta aceasta, mai comodă, a fost gândită ca un „sacou pentru fumători“, de aici denumirea de smoching (< eng. smoking), cu circulație în Marea Britanie.

Nu peste mult timp, un american bogat, Griswold Lorillard, și-a comandat o copie a smochingului, pe care a purtat-o prima oară în elegantul club Tuxedo din New York. În scurt timp, ținuta a devenit obligatorie pentru bărbații care mergeau la cazino. Așa s-a născut cea mai răspândită variantă a ținutei de seară, care în America circulă sub numele de tuxedo.

În zilele noastre, smochingul este perceput ca o ținută de ceremonie. Pe invitațiile cu dress code impus, îl poți întâlni sub eticheta black tie sau cravate noir. Ai nevoie de el? Orice bărbat are… căci orice bărbat participă, ocazional, la o ceremonie, la o nuntă ori la o înmormântare. Avantajul? Nu se demodează niciodată, e clasic și se combină mereu la fel. Un smoching bine ales te poate ține toată viața, dacă rămâi la aceeași greutate corporală.

Cum recunoști un smoching? Este negru sau albastru-închis, cu nasturi îmbrăcați în satin, cu rever ascuțit sau guler șal, obligatoriu din mătase, și buzunare tăiate, fără clape. Pantalonii au o vipușcă de mătase pe cusătura laterală.

Cum îl porți? Se poartă în combinație cu o vestă la culoare, cămașă cu plastron, brâu spaniol (ca în imagine) și papion negru, înnodat manual. Pantalonii se asortează cu șosete negre de mătase și pantofi de lac sau, pentru domnii mai pedanți, escarpeni din catifea (așa-numiții opera pumps).

Știai că? În 1966, Yves Saint Laurent a adaptat smochingul la silueta feminină, oferind astfel doamnelor care agreează stilul unisex o alternativă elegantă la rochia de seară. Din acel moment, smochingul a devenit universal.

În concluzie, ținuta de ceremonie are o istorie lungă, impune utilizări precise și intră în combinații fixe. Este obligatorie pentru orice gentleman urban care își exersează stilul, rafinamentul și gustul pentru clasic. Tu când ai purtat ultima oară un black tie?