ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

Arhitectura vestimentară: din ce e compus costumul de evenimente

De peste două secole, definiția costumului de bărbați a rămas aceeași: sacou, vestă și pantaloni. Dintr-o stofă fără viață, după muncă și dedicare, un maestru croitor va scoate un costum tridimensional, care îmbracă perfect corpul, mulându-se pe trup, fără a-i îngrădi însă mișcările. Dintre cele trei piese de mai sus, sacoul este cel mai complex.

Adesea nu calitatea materialului supără la un sacou. Lipsa de proporție dintre părțile sacoului, umeri prea lați, revere prea subțiri, buzunare tăiate prea sus ori prea jos, mâneci prea largi – iată ce distruge de fapt armonia unui sacou. În acest articol, îți vom explica din ce e compus costumul de evenimente și la ce să fii atent când îți cumperi unul. Dropul, reverul, butonierele, șlițul, căptușeala și buzunarele sunt cele mai subestimate părți, așa că despre ele discutăm!

DROPUL
Puțini bărbați români știu ce este dropul. Linia sacoului este dată de drop, adică de diferența dintre umăr și linia taliei. Un drop 6 înseamnă o croială comodă, în timp ce un drop 4 înseamnă o piesă mai largă la abdomen. Una cu drop 7 va fi cambrată, iar drop 8 înseamnă costum cu o croială slim fit. Dropul este o necesitate în croitoria industrială, pentru a putea acoperi o plajă largă de siluete. Croitoria custom-made nu cunoaște astfel de îngrădiri.

REVERUL
Reverul a luat naștere prin răsfrângerea celor două părți ale sacoului (închis odinioară până la gât). La costumele făcute manual, reverul se îndoaie „pe rotund“, pe când la cele de la raft formează un unghi ascuțit cu sacoul (ca foaia de hârtie pliată în două). Lățimea reverului a variat mult de-a lungul timpului, dar azi un rever de 8-9 centimetri se consideră a fi lățimea optimă. Totuși, cum nimic nu e bătut în cuie, secretul aici e ca proporția dintre rever și umeri să fie optimă pentru a realiza o armonie. Dacă porți cravată, lățimea cravatei tale ar trebui să fie identică cu lățimea reverelor, de dragul simetriei.

ȘLIȚUL
Deschizătura de la spate, șlițul, asigură confortul mișcării în purtarea sacoului. Poate exista o tăietură (șliț american), ce oferă un aspect informal, sau două tăieturi (șliț englezesc), ce formalizează ușor ținuta. Italienii au inventat sacourile fără șliț, inovație care a început să fie încălcată începând cu anii ’60. Respectând tradiția, un smoching clasic nu poate avea nici astăzi șliț. Totuși, ținutele de ceremonie moderne încalcă această regulă… poate prea rigidă. Un pont totuși: nu purta șliț simplu dacă ai kilograme în plus! Șlițul simplu e foarte pretențios dacă nu ești slab. Bărbatul cu șezut proeminent ar trebui să opteze mereu pentru un șliț dublu.

BUTONIERELE
Câte butoniere trebuie să aibă costumul tău de evenimente? Orice maestru croitor îți va răspunde: câți nasturi, atâtea butoniere! Da, ai citit bine, nu se cuvine coaserea niciunui nasture doar de dragul de a fi acolo. Nasturii falși însă sunt un lucru obișnuit la costumele din comerț. Butonierele funcționale, mai ales cele cusute manual, sunt, pe de altă parte, semnul unei execuții deosebite. Nasturii de pe mâneca sacoului sunt uneori încălecați, fiind denumiți și nasturi care se sărută. Sugestia e să-ți „uiți“ ultimul nasture de la manșetă descheiat, deși în Italia vei vedea bărbați care plusează către doi sau trei.

CĂPTUȘEALA
La origine, sacourile erau în întregime căptușite. Azi însă multe sunt căptușite parțial, sau chiar deloc, pentru un plus de lejeritate. Marele lor avantaj e că-ți oferă simultan libertate de mișcare și un look aerisit. Dacă optezi totuși pentru „clasica căptușeală“, află că cele mai bune căptușeli sunt acelea din vâscoză normală, respectiv din bemberg (cupro), ambele fiind obținute din fibră de celuloză, foarte mătăsoase la atingere. Stai departe de căptușelile din fibre sintetice! Te vei supraîncălzi, vei transpira și, dacă ești și sensibil dermatologic, vei face iritații. Citește eticheta întotdeauna!

BUZUNARELE
Buzunarele au, în principiu, un rol funcțional. Există buzunare tăiate, cu refileți și clape, foarte elegante, respectiv buzunare aplicate, o idee mai sportive. Buzunarele cu clape erau purtate inițial doar pe timp de zi. Respectând din nou tradiția, nici costumul tău de evenimente, fiind o ținută de ceremonie, nu poate avea clape.

În concluzie, cu toate că dropul, reverul, butonierele, șlițul, căptușeala și buzunarele sunt cele mai subestimate elemente, ele sunt detaliile care fac diferența la orice sacou. Despre vestă am scris un articol dedicat chiar AICI. Iar despre pantaloni găsești totul AICI. Toate împreună alcătuiesc costumul tău de evenimente!