Ai citit titlul, ți se pare prea dur? Încă de la început subliniem că „ieftin“ aici nu înseamnă „necostisitor“, ci „slab calitativ“. Sunt atâtea costume necostisitoare în lumea asta, de calitate superioară, ascunse prin secondhanduri, care așteaptă să fie găsite! În acest articol însă, vom vorbi despre costumele nou-nouțe, dar slab calitative.
Care sunt semnele distinctive ale unui costum ieftin? Pot fi recunoscute de oricine? Fără a intra în detalii tehnice precum proiectarea și manufactura, iată 8 indicii că porți un costum ieftin:
1. Fibre sintetice
Evită fibrele sintetice! Sunt lucioase, rigide, te fac să transpiri și, foarte important, nu sunt biodegradabile. Orientează-te spre fibre naturale, ca lâna de oaie. Vrei apoi să diversifici și-ți permiți? Încearcă fibrele din păr de capră (cașmir, mohair), din păr de lamă (alpaca, vicunia) și din blăniță de iepure (angora). Ca idee, etichetele de tipul two-ply până la eight-ply indică numărul de fibre din care a fost tors firul de țesătură – nu le trece cu vederea!
2. Căptușeală din plastic
Căptușelile ieftine sunt făcute adesea din poliester, acrilic sau poliamidă, adică un fel de plastic care te face să te supraîncălzești. E cu atât mai neplăcut când, pe lângă disconfortul termic, creează „fâșâitul“ acela specific când te miști. În plus, fac piling. Stai departe de acele căptușeli, mai ales dacă ai probleme dermatologice sau legate de termoreglarea corporală!
3. Revere pliate în unghi
Un rever calitativ ar trebui să vină „pe rotund“. Reverele pliate în unghi arată însă ca o foaie de hârtie îndoită în două. Asta se întâmplă fiindcă pânza de inserție (canvasul) dintre stofă și căptușeală a fost termocolată la presă, cu adeziv. Cum verifici? E suficient să tragi stofa și căptușeala în sensuri opuse și vei auzi un sunet ca de aracet. Un astfel de sacou arată „plat“, bidimensional, fără adâncime.
4. Bule pe piept
Bulele în zona pieptului sunt un efect colateral al termocolării canvasului. Atât stropii de ploaie, cât și o curățătorie prost aleasă, ce folosește chimicale tari, pot afecta adezivul cu care a fost lipit sacoul tău.
5. Răscroială largă la mâneci
Asta arată rău și creează disconfort. Răscroiala largă la mâneci e o moștenire a vechilor tipare de croitorie care nu au fost adaptate criteriilor estetice moderne. Acest detaliu nu numai că arată neglijent și fără formă, dar îți restricționează și mișcările (când ridici mâna, se ridică sacoul cu totul).
6. Umeri cu pernuțe mari
Umerii (ca termen de croitorie, nu ca parte anatomică) sunt cruciali la un sacou. De ce? Fiindcă sunt printre puținele elemente de structură ce nu se pot modifica la croitor, de aceea ai grijă să-ți stea bine din prima. Pernuțele de întărire ce depășesc linia anatomică a umărului arată rău și trimit cu gândul la epoleții uniformelor militărești.
7. Nasturi din plastic
Nasturii costumului tău par subțiri și sunt la aceeași nuanță cu stofa? Sunt mari șanse să fie la fel de ieftini pe cât par. Partea bună este că sunt ușor de înlocuit cu ceva mai bun, precum nasturii din corn sau din sidef.
8. Pantaloni fără rezervă
Numai producătorii care se respectă lasă câțiva centimetri de rezervă la pantaloni. Un producător ieftin, încercând să taie cât poate costurile de producție, restrânge la maximum uzul materialului. Aruncă o privire la pantaloni, în spatele tivului, și vezi ce a lăsat acolo pentru tine!