Puloverul (< eng. pullover [the head]) este epitoma articolelor tricotate. Acesta s-a strecurat în garderoba clasică odată cu acceptarea stilului de viață rustic. Inițial, puloverul era un veșmânt de muncă al țăranilor, ce denumea orice flanelă decupată în jurul gâtului și trasă peste cap. Îl întâlnești și sub numele de „jerseu“.
La origine, puloverul era purtat pe sub sacou. Ulterior, a ajuns să înlocuiască sacoul, iar odată cu răspândirea stilului casual, a început să fie purtat în contact direct cu pielea. Astfel, modelele s-au diversificat treptat. Câteva dintre ele sunt puloverul cu achior, cel la baza gâtului, cel cu guler polo sau răsfrânt, cel cu guler șal, cel pescăresc sau cardiganul.
Fiind purtat în mai toate anotimpurile, puloverul și-a dovedit versatilitatea. Așadar, în acest articol îți vom descrie 7 tipuri populare de pulovere și cum să le combini cu stil.
PULOVERUL CU ANCHIOR
Îl recunoști imediat după decupajul gâtului în forma literei V. E una dintre piesele deja clasice ale garderobei bărbătești. În general, arată bine îmbrăcat pe sub orice sacou sport. Se poartă cu cămașă și cravată, dar în lipsa sacoului sport poate să pară plictisitor și puțin tocilăresc. Are contraindicații? Una singură. Dacă ai gâtul lung și subțire, stai departe de puloverul cu anchior. Îți va scoate și mai mult în relief acest defect.
PULOVERUL LA BAZA GÂTULUI
Acest tricot își trădează aspectul după nume. Este nelipsit din galeria stilurilor casual și smart casual. Casual, e agreabil cu blugi, chino și cu geacă peste. Smart casual, arată bine cu sacou și cămașă dedesubt. Ține minte însă: locul gulerului cămășii e sub pulover!
PULOVERUL CU GULER POLO
Sau, mai pe românește, maletă. E confecționată din bumbac subțire, lână sau cașmir. Exemplarele din poliamide sau acrilic nu trebuie băgate în seamă. Maleta este plăcută la plimbările în aer rece, înlocuind bine fularul. Este, poate, cel mai versatil tricot, căci te lasă să pui aproape orice deasupra: palton, geacă, vestă, sacou. Purtat cu sacou și blugi, îți conferă un look mai degajat, dar merge combinat și cu costumul clasic. E deosebit de util pentru bărbații cu gâtul lung și subțire, căci maschează defectul și restabilește, vizual, proporțiile.
PULOVERUL CU GULER RĂSFRÂNT
Sau, mai pe românește, helanca. A intrat în garderoba bărbatului urban relativ târziu. Actori ca Steve McQueen sau Michael Caine au purtat helănci în filme, aducând popularitate acestui articol. Helanca din material gros e adecvată pentru un weekend petrecut la țară, pe când versiunea din material lejer și croi strâmt e potrivită pentru agitația urbană.
PULOVERUL CU GULER ȘAL
Deși inspiră un aer country, este chic și își merită locul în garderoba bărbatului urban. Uneori are câțiva nasturi și stă bine doar pe sub articolele groase. Locul lui e sub paltoane și geci matlasate. Fiind destinat pentru sezonul rece, îți recomandăm să optezi pentru culori mai sobre. Populare sunt articolele cu modele norvegiene. Blugii și ghetele cu șiret întregesc perfect ținuta. Puloverul cu guler șal apare rar în peisajul românesc, așa că purtarea lui îți va da imediat un aer de unicitate.
PULOVERUL CU NASTURI
Sau, mai pe românește, cardiganul. Numele provine de la Lord Cardigan, un general britanic care, acum două secole, a purtat primul pulover cu nasturi din istorie. Cardiganul îți oferă avantaje clare față de puloverul simplu. Unu: îl poți descheia dacă ți se face cald. Doi: îl poți scoate de pe tine fără să-ți deranjezi frizura sau ochelarii. Trei: este singurul pulover care are buzunare mici, ideale pentru chei, mărunțiș sau pachetul de țigări. Ca să eviți un aspect bătrânicios, alege un croi mai strâmt în culori vii și niște accesorii chic.
PULOVERUL PESCĂRESC
Știi puloverul ăla pe care-l porți când îți faci poze de Crăciun la brad? Ăla se cheamă pulover pescăresc! E confecționat din lână groasă, de culoare alb-murdar, are textură striată și se evidențiază prin imprimeuri robuste. Se numește „pescăresc“ căci a fost purtat întâia oară de pescarii irlandezi din Insulele Aran. Nu este cel mai rafinat articol tricotat, dar cu siguranță are farmecul lui de sărbători. Aspirând la eleganță, îți sugerăm să-l porți când ai epuizat toate celelalte opțiuni.
În concluzie, lumea tricotajelor este fascinantă. În ziua de astăzi, puloverul a dezvoltat suficiente variante, ca să ai de unde alege. Dă-ți voie să fii creativ, curios și inspirat. Spor!