ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

6 combinații cromatice cu care nu dai greș

Dacă e ceva la care bărbații rămân adesea repetenți, acela e sectorul cromatic. Cu toate acestea, există o serie de combinații cromatice ce au supraviețuit trecerii anilor și merită să fie cunoscute. Acest succes nu se datorează tendințelor impuse de casele de modă, ci a sensibilității ochiului uman pentru frumos.

Pictorii au remarcat că, într-un tablou, elementele care se aseamănă prin formă sau culoare se asociază ușor între ele, alcătuind rime plastice, care atrag atenția în mod plăcut. La fel și în imaginea vestimentară, un tricou albastru purtat de cineva cu ochi albaștri îi va face să pară și mai albaștri, punându-i în valoare, ca un ecou ce amplifică o șoaptă.

În articolul de azi, îți vom prezenta cele 6 combinații cromatice pe care orice bărbat trebuie să le stăpânească pentru a se pune în valoare:

1. CULOARE PESTE CULOARE
Purtarea simultană a culorilor identice (negru-negru, albastru-albastru, gri-gri, maro-maro) a fost mereu apreciată. Combinațiile monocrome degajă o eleganță ușoară, fără riscul de a deveni prea bătător la ochi. Combinarea culorilor identice este preferată de bărbații mai conservatori. Și rebelii (stilul rocker) poartă cu plăcere piese de aceeași culoare (negre), dar acestea sunt combinate aproape mereu într-o cheie casual. Evită totuși nuanțele apropiate între ele: un sacou albastru-închis cu un pantalon cu două tonuri mai deschis arată dezastruos.

2. ALBASTRU – GRI
Aceasta e combinația indispensabilă în orice garderobă. Tradiționalul blazer și pantalonii gri reprezintă varianta cea mai cunoscută. Sacoul albastru cu caroiaj gri este și el un must-have al bărbatului urban, pe când cel cu dungi verticale este preferatul mediului de business. Pantalonii gri alături de pulovere, cămăși și pardesie albastre sunt o combinație interesantă și plăcută. Iar blugii albaștri cu sacou gri e o opțiune pe care o poți considera deja clasică.

3. ALBASTRU – MARO
Combinația aceasta este specială și transmite un gust sofisticat. Costumul din flanelă maro e abordarea ideală în sezonul rece. Sacoul brun-roșcat purtat cu pantaloni din bumbac albaștri sau blugi îngrijiți constituie o asociere perfectă. O combinație la fel de reușită sunt pantalonii albaștri purtați cu cămăși albastre și articole tricotate maro. Vesta maro-ciocolatie, blugii și maletele de culoare albastră sunt, de asemenea, niște asocieri foarte practice. Pantofii maro se asortează cel mai bine cu orice haină albastră.

4. ALBASTRU – VERDE
Un sacou de un albastru intens combinat cu o pereche de pantaloni verzi va ieși imediat în evidență. Costumele albastre, la rândul lor, cu imprimeuri verzi sunt pe cât de elegante, pe atât de inedite. Pantalonii verzi din bumbac se poartă vara cu tricouri bleumarin. Modelul scoțian ilustrând carouri verzi cu albastru, cunoscut sub numele de tartan, apare frecvent pe sacouri, pulovere, cravate și articole sport.

5. GRI – MARO
Această combinație a fost inspirată din stilul country britanic. Se poate întâlni atât în ținutele de iarnă, cât și în cele de vară. Costumul de culoare gri-mediu alături de o maletă și pantofi maro-închis este preferatul stilului smart casual. Sacourile gri degajă întotdeauna un aer aparte când au pe ele imprimeuri cu carouri maro în degrade. Pe timp de vară, pantalonii chino gri merg purtați cu tricouri maro sau cu bluzoane necăptușite.

6. ALBASTRU – ALB
Asocierea cromatică care se potrivește în orice sezon este albastrul combinat cu alb. Cămașa albă, purtată cu guler descheiat sau cu cravată, inspiră eleganță alături de costumul albastru. Sacoul albastru în combinație cu pantaloni albi, ori pantaloni albaștri cu sacou alb, sunt piesele de rezistență ale eleganței de club, asemenea costumului alb din in sau bumbac cu cămașă bleu. La fel, puloverele albe tivite cu albastru, tricourile și bermudele albe și albastre, amintind de stilurile yacht și tennis, se bazează pe eleganța și pe vibrația dintre cele două culori contrastante.

Așa cum vezi, în cadrul celor 6 perechi cromatice, posibilitățile combinatorii sunt infinite. Nu te teme să explorezi, asta e cel mai important! Iar dacă vrei să adâncești secretele culorilor în alegerea hainelor, aruncă o privire pe cele mai apreciate cărți din domeniu, ca Stilul vestimentar masculin contemporan, de Nicholas Shiffer, care ne-a inspirat și pe noi în compunerea prezentului articol.