ZAVATE

SFATURI UTILE

BLOG

5 ponturi ca să-ți întreții costumul preferat

Costumul tău e cartea ta de vizită, de aceea trebuie să arate impecabil. Dacă în sfârșit ai investit într-un costum de calitate și vrei să te țină mult, am pregătit pentru tine cele mai tari ponturi ca să-i prelungești viața.

CURĂȚAREA
Ia asta în considerare doar în cazul când se murdărește sau se pătează în mod vizibil. Majoritatea costumelor sunt dry clean only, așa că fii atent la etichetă sau consultă-ți croitorul care te-a însoțit în aventura unui costum la comandă. Curățătoria chimică folosește detergenți uscați în mod profesionist. Aceștia contribuie la îndepărtarea petelor nedorite și a bacteriilor apărute în urma transpirației. Dacă ai mai multe costume în dulap și faci o rotație rezonabilă între ele, nu ar trebui să-ți faci griji în legătură cu curățarea chimică câțiva ani buni.

CĂLCAREA
Nu lua asta ad litteram. Este vorba mai degrabă despre steaming. E bine să-ți îndrepți costumul după fiecare purtare. Asta ajută la revenirea materialului la forma lui inițială. Aparatele moderne de steaming sunt foarte utile și costă puțin. Dacă totuși vrei alternative, un super pont e să-ți agăți costumul în baie în timp ce faci duș. Aburul creat va îndrepta țesătura în mod natural. Evită să-ți calci costumul cu fierul de călcat, mai ales în zonele cu întărituri (piept și umeri). În situații de urgență, poți cel mult să așezi o cârpă între talpa fierului și lână, pentru a preveni arsurile.

DEPOZITAREA
După ce ai dezbrăcat costumul, este vital să-l pui pe umeraș. E total contraindicat să-l așezi pe spătarul de la scaun sau, mai rău, să-l uiți agățat într-un cuier. Umerașul trebuie să fie din lemn de cedru, cu brațe groase, ca să permită revenirea materialului la forma lui inițială. Dacă depozitezi costumul pe durate lungi, sezonier (minimum șase luni), îți recomandăm să-ți închizi costumul într-o husă cu fermoar, ca să previi depunea prafului sau apariția moliilor.

ROTAȚIA
Încearcă să nu porți același costum două zile la rând. Aceeași regulă este valabilă și în cazul pantofilor. Hainele și pantofii au nevoie de „odihnă“, pentru evaporarea transpirației și recăpătarea aspectului inițial.

AJUSTĂRILE
Dacă iei sau pierzi în greutate, iar costumul nu te mai îmbracă bine, nu trece asta cu vederea! Un costum care nu mai urmează linia corpului tău arată rău, nu se mai simte comod și își pierde forma. Prelungește durata de viață a costumui tău și du-l la croitor pentru ajustări – investiție minimă, rezultate durabile. Tot croitorul te poate ajuta și dacă se descoase vreo cusătură. Dacă optezi pentru produse made-to-measure, cere de la început informații despre postservisare – se poate dovedi util.

În concluzie, dacă urmezi cele 5 ponturi de mai sus, un costum de calitate te poate ține o viață. Nu neglija niciunul dintre sfaturi, toate au un rost în întreținerea costumului tău. Tu ți-ai distrus vreodată un costum din cauza neglijenței?