ZAVATE

ZAVATE_alb

SFATURI UTILE

BLOG

5 greșeli majore atunci când porți sacoul preferat

În ziua de astăzi, bărbatul în curs de educare are acces la informație gratuit și se poate eleva singur. Totuși, tradiția vestimentației clasice a însemnat mici acumulări vreme de peste două veacuri, pentru a ajunge la desăvârșirea regulilor actuale. Din păcate, bărbații care ard etapele ratează fix acele detalii ce deosebesc un domn bine îmbrăcat de un pom de Crăciun.

În prezentul articol, am făcut o listă cu 5 greșeli majore de avut mereu în vedere.

1. UIȚI SĂ SCOȚI ETICHETA SAU AȚELE ÎNSĂILATE
Știm că pare redundant să spunem asta, dar experiența ne-a arătat că este o eroare de-a dreptul comună. Ațele albe însăilate de croitor au menirea să țină fixate acele părți tăiate ale sacoului (precum mânecile sau șlițul), ca să reziste mai bine la transport. Ele nu au un scop decorativ și trebuie date jos îndată ce intri în posesia sacoului. Eticheta de pe mânecă trebuie, la rândul ei, înlăturată. Ea ajută vânzătorii din magazine să-și organizeze mai bine stocurile de marfă după brand.

2. PORȚI SNEAKERS LA ORICE OCAZIE
Pantofii sneakers își trăiesc momentul de glorie în ziua de azi, dar asta nu înseamnă că pot fi purtați cu orice sacou, la orice ocazie. Modelele din piele de culoare neagră, bleumarin și albă sunt cele mai versatile și discrete totodată. Totuși, evită purtarea lor la ținutele formale de zi și, mai ales, de seară. Pantofii trebuie să se armonizeze cu sacoul, iar sacoul, cu dress code-ul. Și cel mai important: poartă șosete! Chiar dacă alegi un sacou sport, etalarea gleznei este un gest eminamente destinat doamnelor.

3. OMIȚI BATISTA DE BUZUNAR
O cămașă corect călcată și o batistă bine aleasă fac diferența dintre un băiat și un bărbat. Majoritatea domnilor uită să strecoare batista în buzunarul de la piept, lăsând astfel ținuta incompletă. Batista de buzunar întărește aspectul estetic al ansablului și sugerează, ca și cravata, starea de spirit a purtătorului. O eroare înrudită cu omiterea batistei, cu efecte la fel de dezastruoase, este purtarea batistei din același set cu cravata. Asta trădează lipsă de atenție și de răbdare în alegerea unei batiste complementare.

4. PORȚI PANTALONII GREȘIȚI
Această greșeală este strâns legată de anotimpul în care te afli. Materialul pantalonilor trebuie să fie, pe cât posibil, din același material cu cel al sacoului. Jeanșii sunt excepția care confirmă regula. Dar a combina un sacou din tweed cu pantaloni din in, sau un sacou din in cu pantaloni groși din reiat este o greșeală pe care mulți bărbați o fac din dorința de a obține un amestec exotic. Tu să te gândești de două ori înainte să faci asta.

5. EXAGEREZI CU ACCESORIILE
„A arde etapele“, cum spuneam mai sus, nu înseamnă numai elemente vestimentare care lipsesc. Uneori poate însemna și elemente care prisosesc. A-ți încărca ținuta cu toate accesoriile din sertarul tău sugerează o înțelegere greșită a conceptului de „dandy“. O ținută creativă poate fi rezultatul unui număr minim de accesorii, însă combinate cu bun-simț. Aglomerarea multor accesorii în partea de sus a ținutei va dezavantaja puternic partea de jos a acesteia. Accesoriile bărbatului sunt: cravata, cureaua, ceasul, butonii, batista de buzunar, ochelarii de soare și insigna la rever. Tu rezumă-te la cel mult patru accesorii la o ținută.

Acestea sunt cele mai comune 5 greșeli pe care orice domn al zilelor noastre ar trebui să le aibă în permanență în vedere. Deși pentru mulți bărbați erorile listate mai sus sunt prea mărunte pentru a le merita atenția, rafinamentul vestimentar este rezultatul unui efort continuu de a înțelege regulile hainelor, pentru a le putea (eventual) încălca apoi. Niciodată invers.