ZAVATE

MENU
RO/EN – BOOK A MEETINGBLOGFBIG

MENU

ROEN – BOOK A MEETINGBLOG

3 ponturi ca să-ți întreții pantofii preferați

Pantofii tăi, alături de costum, sunt cartea ta de vizită, de aceea trebuie să arate impecabil. Dacă în sfârșit ai investit într-o pereche de pantofi de calitate, cusuți pe ramă, sau vrei să „reînvii“ vechii tăi pantofi la care ții, am pregătit pentru tine cele mai tari ponturi ca să le prelungești viața.

1. ÎNGRIJIREA
Bărbatul român crede, în general, că îngrijirea pantofului înseamnă a-l da cu cremă. În realitate însă, acesta e doar un pas din întregul proces. Îngrijirea efectivă a pantofilor numără patru etape: curățarea, hidratarea, pigmentarea și ceruirea.

Curățarea presupune îndepărtarea murdăriei adunate peste zi, precum praful sau alte reziduri. Dacă te-a prins ploaia și găsești urme de nămol pe pantofii tăi, un săpun care curăță blând pielea netedă sau velurul e ceea ce ai nevoie. Acesta e primul pas.

Al doilea pas este hidratarea. Balsamurile hidratante sunt „aurul lichid“ pentru pantofii tăi. Cele mai indicate sunt cele extrase din ulei de nurcă, fără solvenți, căci hidratează în profunzime și mențin pielea moale și suplă.

Pasul numărul trei este pigmentarea. Folosește o cremă pe bază de terebentină de pin și unt de shea, care hrănește și recolorează în mod vizibil pielea pantofului tău. Ai nevoie de asta mai ales dacă ți-ai zgâriat pantoful din greșeală. Crema ideală trebuie să conțină 100% solvenți, fără adaos de apă, agenți de îngroșare, rășini sau silicon. După un timp, pigmentările repetate cu acest tip de cremă vor imprima pielii un aspect anticat deosebit (patină).

Ultimul pas este ceruirea. Acest pas are drept scop impermeabilizarea pielii în caz de ploaie; în plus, dă un aspect pe care englezii îl numesc mirror shine. Aplică straturi succesive de ceară incoloră pe zonele tari ale pantofului, precum bombeul și ștaiful, pentru acoperirea porilor pielii. Pentru a întinde ceara, poți picura din când în când puțină apă rece. Evită însă zonele de flexare, fiindcă ceara respectivă va plesni când vei păși.

Instrumentele care însoțesc cele patru etape ale îngrijirii sunt o cârpă din bumbac și o perie din păr de cal. Opțional, poți folosi un aspersor pentru dozarea apei, dar și o casetă de lemn pentru păstrarea tuturor ustensilelor de îngrijire.

2. ROTAȚIA
Încearcă să nu porți aceeași pereche de pantofi două zile la rând. Pantofii au nevoie de „odihnă“, pentru evaporarea transpirației adunate și recăpătarea aspectului inițial. Șanurile din lemn de cedru sunt cele mai indicate în răstimpul de odihnă. Pantofii fără șiret ar trebui lăsați în repaos mai mult decât cei cu șiret, căci aceștia se îndoaie mai mult în timp ce mergi. Dacă te prinde ploaia și te uzi, nu pune încălțămintea pe calorifer! Când se va usca, va deveni casantă. În schimb, înșfacă un ziar, fă-l gogoloi și îndeasă-l în pantof. Celuloza din hârtie va absorbi în câteva ore toată umezeala!

3. RETĂLPUIREA
Avanatajul pantofilor cusuți pe ramă este că permit îndepărtarea tălpii roase de uzură și înlocuirea ei cu una nouă. Într-o societate concentrată pe consum, pare mult mai comod să-ți arunci pantofii îndată ce s-au uzat, nu? Bărbatul rafinat însă, care se revendică de la valorile tradiției, știe că e mai avantajos (atât estetic, cât și economic) să investească într-o pereche calitativă de pantofi, care să împrumute din stilul și personalitatea sa… decenii!

Vestea bună este că majoritatea producătorilor de pantofi Goodyear Welted atât în Europa, cât și în Statele Unite oferă servicii post-vânzare de retălpuire. Când vine sorocul, tot ce trebuie să faci este să trimiți pantofii înapoi în fabrică, iar producătorul se angajează să-i repare cu materiale originale, de regulă contra 1/3 din prețul pantofilor. Dacă ai plusat, investind într-o pereche de pantofi Bespoke, doar ia legătura cu meșterul respectiv și vei beneficia garantat de cea mai bună tratație. În principiu, aceste servicii post-vânzare sunt onorate dacă pantofii nu au trecut anterior prin mâinile altui cizmar (amator).

La o rotație medie de două purtări pe săptămână, o pereche de tălpi ar trebui să te țină circa trei-patru ani. Iar o pereche de pantofi poate fi retălpuită de circa trei-patru ori, înainte ca rama să se sfâșie complet.

Așadar, printr-o îngrijire, rotație și retălpuire corespunzătoare, poți prelungi durata de viață a pantofilor tăi într-un mod care poate părea șocant pentru individul modern, victimă a modei, orbit de presiunile societății de consum. Tu însă știi că ai alternative. Spor!

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2022 ZAVATE

Designed BY VISUAL MACHINE